58 депутати от левицата и ДПС се подписаха под искането. Снимка: Булфото
fallback

58 депутати са сезирали Конституционния съд за промените в Наказателнопроцесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, с които се регламентира създаването на специализирания съд „Антимафия“, съобщи депутатът от БСП Любен Корнезов.

Искането е подкрепено от народни представители от левицата и ДПС. В него се изтъква, че 52 текста от двата закона противоречат не само на конституцията, а и на международни договори, по които България е страна.

"Специализираният съд ще се превърне в партиен съд", подчерта Корнезов. Според него се прави опит за утвърждаването на полицейската държава в България.

Oще по темата
20 дек 2010 17:25
213

"ГЕРБ ще наложи контрол върху специализираните съдилища, тъй като съдебните заседатели ще бъдат избирани от Столичния общински съвет, където партията има  мнозинство, а разследващите полицаи по делата ще бъдат избирани от министъра на вътрешните работи", изтъкна още червеният депутат.

От левицата смятат, че промените, засягащи работата на ВСС, също са противоконституционни и с тях "ГЕРБ иска да сложи ръка на дейността му".

Един от аргументите за противоконституционност е, че 25-те магистрати във ВСС ще имат правото на достъп до класифицирана информация, който ще се дава по преценка на министъра на вътрешните работи и директора на ДАНС.

Това ще е напълно субективна оценка, която няма да подлежи на контрол, се посочва в искането на БСП и ДПС. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Гуньо

преди 13 години

Просто народ сме и това си е. Радвайте се на новият съд; и викайте 'ура' за Боко колкото можете. И фантазирайте, че 'мафията' щяла да бъде осъдена.Утре ВИЕ ще бъдете съдени в тоя съд. Всеки един от вас, който тръгне нещо да ПРАВИ в тая държава, ще отива там. Само тея, дето дремят на по 300 лв заплата, няма да бъдат закачани. Но ако тръгнеш да правиш партия, да си търсиш правата, да правиш някакъв бизнес, колкото и малък да е; очаквай диктатурата да те смачка. Не схващате обаче...

79

куки

преди 13 години

Аз лично съм готов,при това напълно безплатно,да стана охрана в затворите,дето ще ги заключат осъдените от Специализирания Съд.От кога ги чакаме тия хубавци народни,че да не им се нарадваме на воля сега вече...?!А и държавата да облекчим с некой лев разходи. Що фесове и червени фуражки ще изгорят ако се случи наистина това,за което се работи толкова време вече...?!Чак не е за верване,ама де да видим?! И ако им одържавят и крадените през годините пари и имоти - ще стане тя една кървава...?!

78

Петър

преди 13 години

МИ ТО И СЕГА СИ Е МИЛИЦИОНЕРЩИНА А СЛЕД ТОВА НЕ ЗНАМ

fallback