Парламентарната комисия за борба с корупцията ще изслуша независими депутати заради сигнал срещу лидера на РЗС Яне Янев за конфликт на интереси.

Това стана ясно на днешното заседание на комисията, на което бе изслушан независимият депутат Тодор Великов, който миналата година напусна РЗС.

Великов е обявил пред членовете на комисията, че Янев е принуждавал водачи на листи на РЗС да подписват записи на заповед в полза на РЗС лидера, каза ротационният председател на антикорупционната комисия Валентин Николов.

Според Тодор Великов такива заповеди са подписвали депутатите Дарин Матов, Кристияна Петрова, Димитър Чукарски, Димитър Колев, Георги Терзийски и Цветан Цветанов, който напусна парламента по собствено желание.

Именно те ще бъдат извикани на следващото заседание на комисията.

Депутатите от антикорупционната комисия днес изслушаха и бившия служител в комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Свилен Харизанов, който е подал сигнал срещу шефа на комисията Стоян Кушлев.

В документа Харизанов е записал, че комисията „Кушлев“ е отказала да иска налагане на обезпечение и отнемане на имущество на контролираното от Антон Петров акционерно дружество "Спартак Секюрити", въпреки че имало законови основания.

Още по темата

Днес Харизанов каза, че в комисията „Кушлев“ се извършват роднински и партийни назначения и липсват принципи за подбор по кои от изпратените сигнали да се предприемат мерки.

Антон Петров бе арестуван при спецакцията срещу т.нар. престъпна група „Октопод“. Тогава бе задържан и Алексей Петров, който според прокуратурата е ръководил групата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase