Според Гяуров съдът неправилно тълкувал закона. Снимка: Булфото
fallback

"Съдът е подходил доста буквалистично и е тълкувал закона много формално", заяви Димо Гяуров, депутат и член на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика по повод решението на Върховния административен съд, че няма конфликт на интереси по казуса с консултантските хонорари на Доган.

На въпрос дали това се дължи на обстоятелството, че когато е получен хонорарът, Законът за конфликт на интереси все още не е влязъл в сила, Гяуров поясни, че подобно тълкуване не е правилно.

"Сумите от хонорарите са получени много след влизането на закона в сила. Освен това нормалното тълкуване изисква да се подходи към разбирането, че конфликтът на интереси не е нещо моментно, а е процес, нещо, което търпи развитие", каза още депутатът от Синята коалиция пред bTV.

Oще по темата

Според Гяуров по-важното е, че Ахмед Доган няма друго качество, освен на народен представител. По думите му съдът оправдава Доган, тъй като той като депутат не е гласувал в полза на конкретната фирма, следователно няма конфликт на интереси.

Председателят на етичната комисия поясни, че е предложил промени в закона, тъй като в момента излиза, че този, който не подаде декларация за доходите си, подлежи на санкция, а този, който подаде фалшива декларация, не подлежи на никаква санкция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Червената помия

преди 13 години

Веднъж по "Хоризонт" се изказа един наш учен-Валери Найденов,или Валентин найденов беше, не си спомням точно.Икономист.Направи едно много вярно и точно сравнение, чак ми настръхна косата.Той каза:"В момента България е един болен човек, сложен на операционната маса.Всички вени и артерии на който са отворени и всеки точи кръвта му както може!" Много е прав човека, и всички знаем какъв ще е предизвестения край на болния.Лошото е, че тези, които точат кръвта му са винаги недосегаеми, ненаказани,нагл

46

Анонимен

преди 13 години

Имам питане към българските съдии, които постановиха решение, според което няма конфликт на интереси във факта, че философ е получил хонорар, в размер на милиони, за консултантски услуги като хидроинженер: Трябва ли да имам ценз и юридическо образование за да работя като съдия или прокурор?? Или да консултирам съдии във ВАС?? Така хем ще съм корумпиран като Пенгезов, няма да се страхувам от съд и затвор, а ще си трупам милиони като Доган.Срам ме е от българските депутати, закони и правосъдие.

45

Мамантос

преди 13 години

Това *** го провъзгласиха за генерал по време на правителството на ***, ако не се лъжа. Следващите не му смъкнаха пагоните. Български работи...

fallback