Снимка: Булфото
fallback

До три месеца всички български общини трябва да излязат с решение каква е най-високата цена, на която ще возят таксиметровите шофьори на тяхна територия. Това прие Народното събрание, което гласува и на второ четене закона за автомобилните превози.

Oще по темата
"Целта е да се подобри обслужването на гражданите. Сега потребителите са ощетени от голяма част от таксиметровите компании и шофьори, които са в сивата икономика", обясни пред журналисти в кулоарите на парламента шефът на транспортната комисия Иван Вълков.

По думите му досега е давана възможност за превоз на „космически цени”, с каквито били ужилени и чужденци.

Вълков припомни случая с представител на ЕК, който даде 100 лева за пътя от летището до центъра на София.

Депутатът категорично отхвърля упреците, че решението на парламента е намеса върху пазара на таксиметровите услуги. Всъщност Вълков даде пример с практиката в Европейския съюз.

В половината от държавите членки има таван на таксиметровите услуги, категоричен е депутатът. В 4 от тях – Франция, Германия, Испания и Дания – тарифите са фиксирани.

Иван Вълков обаче не се ангажира с мнение колко висок трябва да бъде таванът у нас. По думите му е нормално да има разлика между цените в София и тези по морето например.

Все пак мнението на шефа на транспортната комисия е, че в столицата таксиджиите не трябва да си позволяват да искат повече от 2 лева на километър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

набабамифърчилото

преди 13 години

не ми се вярва да се реши проблема с копърките.тарифата си е тарифа.триковете с разни помпи и други миризливи номера как ше ги хванат?човека ти издава бон законен е от всякъде ,не можеш го пипна законно.но можеш незаконно с две ръце за гушата

71

Хаджи Ахил

преди 13 години

до Зак - До сега когато ми се е налагало да ползвам такси винаги на стоянката най-отпред стоят тия с високите цени, но винаги има таксита с нормални цени.Относно помпите съм съгласен с теб.

70

Зак

преди 13 години

до Хаджи Ахил: Ами, пич, като са се уговорили на дадената стоянка за висока тарифа независимо при кого се качи, и да гледаш ценоразписите и да не гледаш все тая. Относно т.нар. помпички или генератори на импулси, би трябвало от таксиметровите фирми да си следят стриктно за това.

fallback