Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Ако поискате 15 000 лева от приятел, трябва да ви ги преведе на личната банкова сметка.

Това решиха народните представители, които приеха и на второ четене закона за ограничаване на плащанията в брой.

Той се отнася за финансовите отношения, включително между физически лица. Освен това, ако сте се разбрали с дадена фирма да ви извърши няколко доставки на обща стойност над 15 000 лева, то тогава всяка сума, която й плащате, също ще трябва да минава по банков път.

Разяснението направи пред репортери шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя допълни, че мнозинството се отказало от първоначалната си идея всички заплати да се превеждат по карти на служителите. Между първо и второ четене управляващите направили нужния анализ, за да установят, че не във всяко село има банкомат и че таксите понякога са твърде високи, особено предвид ниските пенсии и заплати там.

Oще по темата
„Не приехме предложението на този етап, но аз смятам, че България като всички останали европейски държави трябва да върви към все повече плащания, включително и на заплатите – по банков път”, допълни Стоянова.

Това обаче трябвало да става чрез стимули, а не забрани.

В същото време законът предвижда да отпаднат данъците, банковите такси и комисионите за фирмите и гражданите, когато се плащат данъци към бюджетните предприятия и общините.

Условието е те да се извършват през съответния постерминал, какъвто трябва да бъде осигурен.

Според Стоянова тази поправка в закона била „жест от страна на правителството” към българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

До galya

преди 13 години

Права си, демографската ситуация в страната е драматична, но продължителността на живота не се увеличава с декрет (напр. 350 години) за да се увеличава и изскуемия стаж заедно с нея. Законите на двете явления нямат почти нищо общо. Аз съм твърдо "за" да отпадне въпросния мит! Хадес

39

galya

преди 13 години

И хайде да спрем Мита, че голкото големи осигуровки се внасят, толкова големи пенсии ще вземем и че сивата икономика ще излезе наяве .... По принцип Да, но в БГ - Не, защото при тази заболеваемост и снижаване на средната продължителност на живота и вдигане на осигурителния стаж и години за пенсия - това е МИРАЖ, а колкото до парите от осиг. ... за кого? за ОНЕЗИ ТЪРТЕИ в МС ... да се возят и да разхищават в името на НАРОДА?! ГЛУПОСТИ!

38

до 37 botsos

преди 13 години

1. става въпрос не за милион, а за милиард лева. 2. не съм си измислил нищо, смятам че бях достатъчно изчерпателен с примерите, които дадох.3 тази банка, която е добра днес, другия месец вече ще ти вдигне комисионните колкото си иска, щото те е вързала с договор най малко за 2 години.4 заплатата през банкомата не виждам по какъв начин ще спре криенето на данъци?

fallback