Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) настоява за законодателна забрана за разплащания в брой на суми над 5000 лв.

"Паричните трансфери, превишаващи тази стойност задължително да се извършват с банков превод", съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Друго предложение е свързано с това всички трудови възнаграждения на работещите също да бъдат превеждани по банков път вместо в брой.

Според Стефанов именно укритите обороти на търговските дружества в страната са в основата на трудовите възнаграждения, изплащани "под масата”.

Още по темата

"Комбинацията от ограничаването на разплащанията в брой и свързването на всички касови апарати в страната със системите на НАП има потенциал да извади на светло близо 90% от укриваните до момента обороти", смята още директорът на приходната агенция.

Пакетът с предложения за промени в законодателството се подкрепя от браншовите, работодателските организации и социалните партньори и може да бъде гласуван още на следващото заседание на Министерския съвет, съобщи още директорът на НАП.

"Спешно е необходим достъп на органите по приходите до кредитните досиета в банките", каза още Красимир Стефанов.

"Общоизвестно е, че по време на кредитния бум фирмите представяха в банките данни от т.нар. черно счетоводство, докато информацията, подадена в официалните данъчни декларации пред НАП, няма нищо общо с тази, депозирана в търговските банки", каза той.

По думите му от НАП са прехванали десетки случаи на фирми с нулева печалба, на които безпроблемно са отпускани кредити за стотици хиляди евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase