Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всеки месец на 20-о число ще има протест срещу мобилните оператори.

Това съобщи председателят на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги Янаки Ганчев след среща с депутати от „Синята коалиция” в парламента.

Те от своя страна се ангажираха да внесат поправка в закона за защита на потребителите. Предложението ще бъде обезщетението за предсрочно прекратяване на договор с мобилен оператор да бъде 7% (процентът сега е доста по-голям и различен за трите мобилни оператора у нас и зависи от сключения договор – бел. ред.).

„През последните години всеки един от нас се превърна в крепостен селянин заради договорите на телекомите. Те не могат да се прекратяват, написани са с различен шрифт, не са упоменати правата на потребителите, не е написано отчитането на минутата и секундата телефонен разговор”, възмути се Михаил Михайлов от СДС.

Той припомни проучване в седмицата на вота на доверие към кабинета „Борисов”.

Тогава 26% от хората са били на мнение, че това събитие е основното, докато 56% от анкетираните са заявили, че протестът срещу мобилните оператори е по-съществена новина.

Иван Иванов от ДСБ пък поиска Комисията за регулиране на съобщенията да преведе в действие такива механизми, които да принудят мобилните оператори да задействат наистина процедурата по прехвърляне на номера на принципа „на едно гише”.

Според Иванов потребителите са поставени в невъзможност да прекратяват договорите си, когато решат, че не са доволни нито от цената, нито от качеството на услугата.

Следващият протест на потребителите на мобилни услуги ще бъде точно на тази тема.

Председателят на Асоциацията „Активни потребители” Богомил Николов пък даде друг пример за некоректно отношение от операторите – с мобилен интернет.

По думите му те не дават информация къде може да бъде използвана тази услуга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase