Стоян Кушлев Снимка: Булфото

Депутатите от Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси изпратиха доклад във Върховния административен съд заради конфликт на интереси при Стоян Кушлев, председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Кушлев не бил споменал в декларацията си, че в момента, в който е заел длъжността си, е бил в управителните органи на сдружение с нестопанска цел „Царски ловен клуб" и в Националната развъдна асоциация по овцевъдство. А по закон той няма право на това.

Докладът ще бъде изпратен и до премиера Бойко Борисов за предприемане на необходимите действия, тъй като по закон само той може да го освободи от поста. 

За нарушение на финансовата дисциплина и разходване на бюджета на комисията, оглавявана от Кушлев, депутатите взеха решение да поискат от Сметната палата да извърши одит на харченията на бюджетните средства през последните три години.

Депутатът Димо Гяуров заяви, че определени служители от Комисията "Кушлев" са взимали възнаграждения много над средномесечните.

Технически сътрудник е получавал 3000 лв., а други технически сътрудници в комисията получавали между 500-600 лв.

Според информацията, постъпила в антикорпуционната комисия, самият проф. Стоян Кушлев е получавал месечно възнаграждение 9 хил. лв., на основание вероятно неразпределен фонд работна заплата, обясни още Гяуров.

Началник на отдел, който пък участвал съвместно с Кушлев в Царския ловен клуб, получавал пет хиляди лева месечно възнаграждение.

Депутатите три поредни пъти се опитват да изслушат Стоян Кушлев, но той все не се явява пред комисията поради взет продължителен болничен. Предишните пъти оправданията бяха, че е загубил гласа си.

„Този път не знаем от какво”, каза шефът на парламентарната комисия Валентин Николов.

Той обаче се ядоса заради това, че при едно от неявяванията му пред депутатите, в медиите се появила информация, че водил заседание на комисията си, а ден по-късно пък професорът се срещнал и с американския посланик Джеймс Уорлик.

Червеният депутат Бойко Великов  пък поиска в решението на комисията за съдбата на Кушлев титлата "професор" пред името му да бъде зачеркната.

"Имам съмнение относно неговата професура", обясни мотивите си Великов, чието предложение беше подкрепено от колегите му. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase