Танов иска полицейски правомощия за митничарите. Снимка: Булфото

Дали митниците ще получат полицейски правомощия и по подобие на полицията ще правят разследвания ще решава специална работна група под ръководството на Министерството на правосъдието.

Идеята публично лансира шефът на Митниците Ваньо Танов при изслушването му от бюджетната комисия в парламента за контрабандата миналата седмица.

В тази връзка се е провела среща между финансовия министър Симеон Дянков и експерти Министерството на правосъдието, МВР и Агенция "Митници", съобщиха от МФ.

Междуведомствената работна ще анализира и обобщи опита в областта на митническото дознание на митническата администрация в периода 2001-2006 година, както и преди това, посочват от ведомството.


По това време Агенция "Митници" имаше звено с дознателски правомощия, но те бяха отнети след съпротива от МВР. Все още не е ясна официалната позиция на ведомството на Цветан Цветанов дали подкрепя идеята на Танов.

На основата на анализа и препоръките от него ще бъдат обсъждани възможностите за въвеждане на правомощия на митническите органи за извършване на "митническо дознание" за престъпления против митническия режим.

Становище по концепцията за промени, която трябва да бъде формулирана от работната група, ще бъде потърсено и от Върховната касационна прокуратура.

Още по темата

Очакват се конкретни предложения и от страна на Асоциацията на производителите и търговците на тютюни и тютюневи изделия.

В седем държави-членки на ЕС митническите органи разполагат с пълния обем от правомощия на криминалната полиция, а в 11 държави митническите органи след възлагане от съдебен орган могат да изпълняват молби за правна помощ при разследване на митнически нарушения.

В отделни държави от ЕС митническите администрации имат правомощия за самостоятелно осъществяване на контролирани доставки, а в страни като Германия, Австрия, Франция, Обединеното кралство, Гърция, Швеция и други митническите власти имат правомощия за арест, извършване на разпит, право на проверка на самоличността на лицата и други, съобщават от МФ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase