Танов иска законодателни промени заради контрабандата. Снимка: Бурфото

“Булгартабак” да пусне на пазара една-две марки евтини цигари, които да бъдат достъпни за по-голяма част от бедното население. Това ще намали контрабандата и ще увеличи приходите от акциз.

Тази идея лансира шефът на агенция Митници Ваньо Танов по време на изслушването му в Комисията по бюджет и финанси.

Според него пушачите с ниски доходи ще предпочетат тези марки цигари и няма да търсят контрабандни.

"Има нужда от законодателни промени, защото в момента контрабандата на цигари е най-доходоносният бизнес, по-доходоносен от бизнеса с наркотици, а рискът и наказанията са минимални", смята Танов.

Голяма част от контрабандните цигари не са предназначени за България, а са транзитно преминаващи и доказателство за това било, че задържаните количества са много по-големи, отколкото са нуждите на пазара у нас.

Имало голям натиск за внос на контрабандни цигари от трети страни заради повишения акциз у нас.

"Загубата за бюджета през 2010 г. от повишението на акциза върху цигарите е 247,7 млн. лв., но не е милиарди левове, както се твърди", посочи Танов.

По данни на агенцията "Митници" 40 процента от населените места нямат легитимни места за продажба на цигари.

Около 2,5 млн. души трябва да са пушачите в България, сочат още данните на агенцията.

"От внесения акциз това означава, че всеки пушач изпушва средно по 13 цигари, а за България се предполага, че се полагат средно по 18-19 къса на пушач", каза Танов. За 5 млрд. къса цигари не се получава акциз, сметна той.

Според данните на Агенция „Митници" за 2010 година задържаните количества цигари са 249,7 млн. къса, като през 2009 година тази цифра е 20,6, а през 2008 година – 13,7.

Приходите на Агенция "Митници" за 2010 г. са 6 596,6 млн. лв. при планирани 6 592,0 млн лв. или изпълнението на плана е 100,1%, похвали се  Ваньо Танов пред депутатите.

Изпълнението на годишния план за приходи от ДДС от внос е 111,7 процента или 2 903,9 млн. лв. при планирани 2 600 млн.лв.

Още по темата

Приходите от акцизи обаче има спад. Те са 3 568 млн.лв. при планирани 3 900 млн.лв. Приходите от мита са 119,2 млн. лв. при планирани 92 млн. лв.

"Големите фирми търговци на горива отчитат спад от 30 процента, а ние отчитаме преизпълнение на приходите от горива, което показва че предприетите от агенция "Митници" мерки дават резултат", заяви Танов.

Според него не трябва да бъдат правени смесени групи от МВР и митниците за проверка на вноса, защото ресурсът на митници е 100 души, а ресурсът на МВР е много по-голям.

"Ако се работи със съвместни екипи, се ограничаваме само до 10 екипа, защото само в толкова можем да участваме", каза още Танов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase