Борисов пита Станишев. Снимка: БТА

Въпрос за кадровата политика на ГЕРБ разпали огнени страсти в пленарната зала.

Първоначално и опозиционният лидер Сергей Станишев заяви, че няма да пита за последните СРС-та, а и Бойко Борисов му обясни, че няма да отговаря на такъв въпрос.

Впоследствие обаче Станишев подхвърли: „Има хумористични предавания в телевизията и фейлетонисти във вестниците. Те ще се занимават с хумористичната страна. Проблемът са мотивите – не личните качества на съответния митничар, а фактът, че играе футбол с вас. Последните факти са опасни за държавата. Показват как се взимат решенията по отношение на кадровата политика”.

Още по темата
Борисов пък веднага прие питането за кадровата политика като такова именно за футболиста Вучков.

„Той е назначен много преди мен на работа. Аз не се обаждам да го назнача, а да питам защо са го сменили. Вие сте го назначили много преди мен. Надявам се след направените проверки цялата истина да излезе докрай.

Да, кадровата ни политика е такава, че да отговаря на изискванията, които хората са имали към нас”.

И обясни на предшественика си евентуалната причина за грешните кадрови решения в ГЕРБ:

„Не сме учили по школите в Москва, за да сме подготвили политици. Ние събрахме на базата на волята на народа хора, с които управляваме днес. И в статистическата грешка го има – естествено е да допуснем грешки. Но ние нито сме взривявали църкви, нито сме пращали хора по лагери”.

После разговорът им премина на личностна основа:

„Аз имам право да ви питам – вие защо сте утрепали дядо ми, моя дядо. Вие си признайте ваш'те грешки, аз мойте съм си ги признал”.

За да подчертае, че и Сергей Станишев е допускал кадрови грешки, Борисов го попита:

„Ето, госпожа Нинова е тука, защо я махнахте от зам.-министър. Такава прекрасна жена и сега такъв добър депутат. Мене ми беше мъчно за нея. Може би някой я употреби и злепостави”.

Корнелия Нинова поиска право на отговор, защото беше засегната лично от премиера.

„Ако доживях вие да ме хвалите, значи трябва да напускам политиката. Няма да позволя да намесвате моето име с това, което се случи сега. Разликата е огромна”, категорична беше депутатката.

Тя заяви „смело и отговорно”, че не е корумпирана и има документ от съда за това.

След шефа си самата Нинова подхвана Борисов с питане за доклада на бившия зам.-шеф на митниците Антоний Странджев.

В него бившият митничар предупреждава за чадър върху контрабандата. Корнелия Нинова внесе малко яснота за скандала Танов–Цветанов от началото на миналата година.

По думите й след доклада на Странджев Борисов е поискал доклад за митниците от вътрешния министър. Той беше определен от Ваньо Танов с няколко думи: „отврат, повръща ми се”.

Впоследствие е започнал контрола върху шефа на митниците и тормоза върху неговото семейство, разясни Нинова.

Борисов обаче не пожела да й отговори. Тръгна си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase