Снимка: Булфото
fallback

Министърът на образованието Сергей Игнатов коментира пред журналисти, че едва ли закон ще може да регулира развитието на езика.

Преди дни депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов заяви, че ще внесе в Народното събрание Закон за защита на чистотата на българския език.

По думите му през последните години в лексиката на българския език нахлули прекалено много чуждици, които правели неразбираема речта за хора, които не са полиглоти.

Oще по темата
"Ще имаме закон и какво от това, не може да се спре развитието на езика по никакъв начин, не може да се спре лексикалното богатство, което се натрупва всеки ден, не могат да се спрат промените, които се случват в граматиката", каза Игнатов.

Той добави, че може да се ограничи в институциите да се говори малко по-прилично, "да не се говори като на стадион или като в кръчма".

"Може да има обаче закон, който да задължава на публични места, в държавни институции, в училища, в университетите, в парламента да се употребява книжовният български език", заяви министър Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

нищо ново

преди 13 години

Няма как в българския език да не навлизат чуждици. Например, ако българин беше изобретил калкулатора, в цял свят щяха да го наричат "сметало". Но нашите учени предпочитат да не се напъват много, освен когато чуят за реформи.

55

Moderator

преди 13 години

Pishete samo na latinica.

54

Министърo е праф

преди 13 години

3 Името : "...достигнах до извода, че е супер излишно да се ограничава развитието на езика по какъвто и да е начин." - Дa, ти си супер много нaпрeднал в развитието си... супер cъвeт даваш - всеки да си пише и говори както си иска.Ape напиши нeшту ф твoйъ ти cтил чи cъ не чуфcвтвъ добрe кво тий на ъкъла.

fallback