Снимка: Булфото

„Ще ви бием всеки ден. Ще се противопоставяме на вашите безобразия. А ако не можете да промените нещата, ще си ходите”.

Смелите реплики са не на кого и да е, а на бившия премиер Сергей Станишев, отправени към новото управление на ГЕРБ в първия ден от новата сесия на парламента.

Причината червеният лидер да бъде ядосан толкова много е диктатът през последните дни, който обаче нямало да мине. Станишев отчете сериозна криза на управлението през последните дни. Той изброи познатите скандали, като сам отчете, че не са нови.

Актуалното било кризата на морала. Председателят на БСП уточни, че в началото хората мислели, че управляващите от ГЕРБ са неопитни, но честни. Но – вече не. Това проличало от разсекретените разговори между Ваньо Танов със Симеон Дянков и Владислав Горанов.

Станишев поиска анкетна парламентарна комисия, която да провери теча на информация.

Волен Сидеров също се закани, но не само на Станишев и цялата опозиция, а и на конкурентите вдясно. Лидерът на „Атака” призова Мартин Димитров и Иван Костов най-накрая публично да признаят, че са станали част от левицата.

„Маските падат. Става ясно, че сините и червените са едно”, посочи националистът.

„Какво искате? Да падне това управление и Георги Първанов да стане министър-председател, Яне Янев – вътрешен министър, Иван Костов – финансов, а Алексей Петров – президент” – с тези думи Волен Сидеров се обърна пък към вече независимите депутати, иначе членове на РЗС.

На този фон Красимир Велчев от ГЕРБ видя началото на новата сесия като „спокойно и яснота”. Той също се закани, но за това, че мнозинството нямало да „пилее време”. Репликата му беше по повод ветото на президента върху изборния кодекс.

„Налагането на вето е право, но когато с това право се злоупотребява, е редно да се запитаме кой за какво работи и дали няма подмяна на целите”.

А основните цели на ГЕРБ през новата сесия щели да бъдат съдебната реформа, икономическото развитие на страната и създаване на рамка за продължаване на секторните реформи.

Иван Костов взе думата като съпредседател на „Синята коалиция”. Той не се съобрази с желанието на Волен Сидеров да признае, че е част от левицата, но остро критикува ГЕРБ.

„Трябва да кажем от самото начало, че до такава степен се сви политическият хоризонт на страната, че не се виждат вече целите и задачите на управлението на ГЕРБ. Липсата на желание и може би способност да се решават проблемите на държавата чрез реформи причинява скандали“, заяви Командира.

Костов оприличи скандалите с политически пожар, към който всички гледали, вместо да работят.

И Командира поиска създаването на няколко комисии. Едната – подкомисия за случая с разговорите на Ваньо Танов, който също така трябвало да бъде изслушан в парламента.

Другата обаче трябва да разследва скандала с болницата в Горна Оряховица.

„Ако там има убийци на бебета, тази болница трябва да бъде затворена незабавно. Ако няма, този който ги е обвинил, че са такива – да си понесе последствията”.

Така за пореден път Костов вдигна мерника на вътрешния министър Цветан Цветанов.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase