За конфликт на интереси и за нови назначения ала Калина Илиева в земеделското министерство обявиха днес от централата на БСП.

Този път в центъра на събитията е заместничката на Мирослав Найденов – Светлана Боянова, която отговаря за Държавен фонд „Земеделие“ и за Програмата за развитие на селските райони, по която вече сме изгубили 1 млрд. лева, посочи Антон Кутев.

Шеф на отдел „Правен“ в същото ведомство пък бил нейният съпруг – Иван Боянов.

Според БСП двамата се намират в конфликт на интереси, тъй като заповеди за стотици милиони левове се разписвали от Боянова, а след това юридически се одобрявали от нейния съпруг. 

„В рамките на едно семейство едновременно се предлагат и одобряват едни средства, които никак не са малко. Да се направи проверка за конфликт на интереси. Тази семейна зависимост не е добра за публичните средства на държавата“, категоричен бе Антон Кутев.

Той обвини още заместник-министърa, че е прокарала през МС лобистки закон за браншовите организации в земеделието, който толерирал само Асоциацията на земеделските производители, на която тя е била шеф, преди да стане заместничка на Найденов.

Според БСП десетки земеделски организации ще се окаже, че нямат никакво значение, и правителството ще се договоря само с асоциацията, на която Боянова е била директор.

 „Тя ще се окаже, че представлява целия земеделски сектор в България“, предупреди Кутев. 

По думите му целта била по-лесно да се управлява бранша да бъде подчинен и да се сведе до минимум съпротивлението от „безумните решения“ на управляващите.

„Историята с дипломата на Калина Илиева не е прецедент. Тя е правило в кадровата политика на ГЕРБ“, посочиха още от БСП.

В Министерството на земеделието и храните и в Държавен фонд "Земеделие" се назначавали хора, които нямат съответно образование за заеманата длъжност.

Явор Гечев изнесе данни, според които за началник на отдел в регионалната разплащателна агенция в Пловдив е назначен човек с образователна степен бакалавър при изискване за длъжността образователна степен магистър.

А за експерт в регионалната техническа инспекция в Благоевград е назначен човек със средно образование при изискване по длъжностна характеристика висше образование.

От БСП са категорични, че слабата кадрова политика на ГЕРБ води до загуба на много средства, а подобни назначения като на скандалната Калина Илиева не били единични случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase