Снимка: БГНЕС

Образът на жените в политиката през 2010 г. се промени – от елегантност и визия към повече работа и доверие, коментира политическият психолог Антоанета Христова. 

„Определено има промяна на женския състав в политиката. Преди типът жена, която доминираше в българското политическо пространство, беше хубавата, елегантна интелектуалка. Сред тези жени можем да отбележим Надежда Михайлова, Меглена Кунева, Гергана Паси и др.“, посочи тя пред „Фокус“.

„Те не бяха достатъчно положително разпознаваемият образ на политик, защото той е повече мъжки, внушаващ доверие в способността да се разрешават проблеми, което противоречи на външната финост, елегантност и красота.

Обикновено при жените в политиката външната красота и елегантност се разпознава по друг, негативен начин, който няма нужда да описвам. Той приписва други причини за присъствието на жената в политиката”, коментира психологът.

По думите й през 2010 г. се появяват образи като Кристалина Георгиева, Искра Фидосова, Цецка Цачева, Менда Стоянова, Нона Караджова.

„Това са все лица на жени, които се опитват да доминират с професионално присъствие, лоялност към политическата си партия, а не с визия и елегантност”, посочи Христова.

Според нея това е по-верният подход.

„Залагането на професионализма и на „мъжкото” като излъчване е по-правилният избор дотолкова, доколкото той върши работа, той въздейства положително при политическите възприятия”, коментира Антоанета Христова.

Според нея обаче има и изключения като Мая Манолова и Корнелия Нинова.

„Мая Манолова е един много добър „войник” на парламентарната група на БСП. Тя се старае да комбинира двата типа жени в политиката. Фактът, че толкова добре е влязла в обувките на добър войник, показва, че се справя, въпреки че е симпатична жена и залага на външността си също”, каза още психологът.

Коментари Напиши коментар

183

*

преди 11 години

Хубавото Наде имаше голееми мустаци, когато се появи в политиката. Да не забравяме и Анастасия Мозер, Катерина Михаилова и как изглеждаше Масларова. Настоящите жени в политиката са като модели на Виктория Сикрет, сравнвни с бившите

182

Анонимен

преди 11 години

"Жените в политиката от хубавото Наде към Фидосова" Не разбрах на кое точно в статията наричат жени, а после били войни? Как така, жената е свързана с войнството? Единствената жена в политиката на всички времена признавам Беназир Бхуто - със съпруг и четири деца, другото е маскарад!

181

az sum

преди 11 години

" Визията вече отстъпвала на професионалното присъствие "-e-хе-хеееее,смях се от сърце на поредния поръчков пост,който иска да ни убеди колко работа се върши от настоящите административни чиновници.Водещ е личният интерес,облечен в лоялност към политическата партия,която ги е издигнала.Те не само че са грозни(ако бяха умни,това е простимо),но са и послушни марионетки с влажен поглед и кимащи глави.Те са безгласните букви,машите на пожарникаря и на физкултурника.