Снимка: БГНЕС
fallback

102 милиона евро, или с 14 милиона евро по-малко, ще струва системата за издаване на новите лични документи.
Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, който подписа със "Сименс" споразумение за системата за изработване на документите за самоличност.

Над 2 800 000 лични документа са изработени към момента, посочи Цветанов.

Със споразумението се променят и някои от досегашните договорености между двете страни. Освен досегашната финансова гаранция от 1,2 млн. Евро, се въвежда нова от 3 милиона евро.

Oще по темата

Тя ще важи до изтичането на срока за изпълнение на договора – след 7 години.

Министър Цветанов заяви, че при централизираната система държавата може да спести, тъй като се правят разходи за оборудване и ремонт не на 30 пункта, а на един.

Той коментира още, че проектът за изработването на документите за самоличност е трябвало да бъде възложен на много по-ранен етап, а не през 2010 година, когато беше пикът на заявленията за нови документи.

„Нормално беше тази система да започне експлоатация през 2008-2009 година и днес си задаваме въпроса защо, въпреки че е прието тази система да бъде централизирана и първата обществената поръчка е била за централизирана система, защо е стартирана процедура за децентрализирана система“, попита Цветанов.

Вътрешният министър обясни, че фирмата- изпълнител няма отношение към специфичните изисквания и това дали системата ще е централизирана или не.

От "Сименс" обясниха, че новата система за производство на документите отговаря на всички изисквания на Шенген и се извиниха на българските граждани за трудностите при издаването на документите в началото на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

dyado pencho na 83

преди 13 години

14 000 000 po malko a dali ste namalyat sega taksata s edno levche pone

25

ADIOS

преди 13 години

Може, Мартине, ама въшките от породата на г-жа Бориславова откъде ще си посмукват кръвчица?Те това, ако не е лобиране, здраве м речи.

24

Бай Асандж

преди 13 години

Нормално е за нещо НЕкачествено да се дават по-малко пари!!!

fallback