Братята Юзеирови. Снимка: БГНЕС
fallback

Братята Юзеирови ще се опитат да създадат партия ОТОМАН отново. 

Преди три седмици във вестник „Конкурент“ (всекидневник за Северозападна България с централен офис във Враца) беше публикувана „Учредителна декларация на инициативния комитет на създаване на политическа партия Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък (ОТОМАН)“. 

Ние сме за силна държава, която насърчава толерантност, отговорност, морал и солидарност между своите граждани, твърдят от инициативния комитет. 

Толкоз вече сме тренирани в гимнастиката, че вече сме приключили почти с всичко. Надявам се до 2-3 седмици даже да внесем документи в Софийски градски съд, заяви в интервю пред Dnes.bg Али Юзеиров.

Братята Юзеирови – Али и Юзеир, станаха популярни в българските медии към края на миналата година.

През септември 2009-а те се опитаха да създадат партията "Мюсюлмандемократичен съюз", а три месеца по-рано привлякоха вниманието към себе си и с организацията "Български червен полумесец".

Кандидат за президент

Политическите планове на братята обаче не се изчерпаха с "Мюсюлмандемократичния съюз". Днес Али Юзеиров е категоричен, че ще се кандидатира за президент:

„От седми месец ние сме направили промяна в една партия, която се казва ДЛПС [Демократична либерална партия на справедливостта]. Ние станахме членове на тази партия, направихме конференция, сменихме управителя, сменихме председателя. И от седми месец до ден днешен ние не можем да узаконим промяната в тази партия. Или както се казва на български жаргон – купихме си партия регистрирана и те не ни регистрират промените“.

„По една или друга причина аз, живот и здраве, с волята на Всевишния, ще бъда кандидат за президент. Дали ще ми издигне кандидатурата ОТОМАН, дали ще ми издигне кандидатурата ДЛПС, дали ще ми издигне кандидатурата инициативен комитет, това е нашето желание“, заяви пред Dnes.bg Юзеиров.

Ние не искаме властта, искаме да покажем, че ни има тука, обясни той.

Бизнес на три континента

Запитах го как ще финансира кампанията си: „За никой не е тайна, че само за миналата година платих близо над 100 000 лева данък на държавата. Аз никога не съм казвал, че съм беден човек. Недейте да бъркате едното с другото. Това, че от една година системата ме натиска и бизнесът ми в България не върви – това не означава, че ние не сме бизнесмени. Ние правиме бизнес на три континента, разберете го! Ние не сме някакви прошляци!“.

През октомври тази година Окръжният съд в Търговище потвърди присъдата на Юзеирови, наложена от Поповския районен съд заради опит за учредяване на партия на религиозна основа: Юзеир бе осъден на година условно, а Али – на глоба от 4000 лева.

През 2009 година опитът за учредяване на "Мюсюлмандемократичния съюз" срещна противоречиви реакции в чуждестранни сайтове, популяризиращи исляма. 

Базираният в Доха сайт IslamOnline през октомври миналата година посвети публикация на политическия проект на Юзеирови, в която цитираше Ариф Абдуллах, бивш председател на закритата организация ОИРК (Обединение за ислямско развитие и култура). „Не мисля, че формирането на тази партия  [Мюсюлмандемократичен съюз] е в полза на мюсюлманите в България“, заяви тогава Ариф Абдуллах  в телефонно интервю за IslamOnline. Юзеирови нямат популярността да спечелят изборите, посочи още Абдуллах.

Аз наистина не се шегувам

Година по-късно Али Юзеиров твърди, че не му липсва смелост.

„Аз в едно интервю на радио Хоризонт казах, че да, официално заявявам, че съм фундаменталист и съм радикалист. Ако това е престъпление в България, да дойдат да ме арестуват“, добавя той.

Аз съм много известен в моите среди. И това нещо ще го видите на президентските избори. Аз наистина не се шегувам. Аз непрекъснато контактувам с моите събратя от малцинствата и, повярвайте ми, аз съм много актуален между тях, заявява Али Юзеиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

450

sirrio

преди 13 години

до КараибрахимТи оня същия *** ли си от форума на pomak.eu? Много смел си станал нещо, вече драскаш и по други сайтове. Нищо не става от вас, нито от турците нито от помаците! Аз ви мислех за хора, но явно е че сте пълни ***! ***!!! Майка ви да е...а. Мястото ви не е в България!

449

Tihomir

преди 13 години

Такива като Али Юзеиров трябва да бъдат съдени за насаждане на омраза,етническо напрежение и много подобни....

448

хахаах

преди 13 години

от кога осъдените могат да стават президенти... аз викам да вземем да си сложим за президент някои от "наглите" "докторите" "клошарите" и т.н. така поне ще знаем кой бандити ни уравляват :) а и при тях законите се спазват,има си йерархия някаква,контрол,наказания :) който не слуша става храна на рибите..

fallback