Снимка: БГНЕС
fallback

Депутатите от „Коалиция за България” внасят проекторешение за създаването на анкетна комисия, която да проучи всички обстоятелства около назначаването и освобождаването на шефката на фонд „Земеделие” Калина Илиева.

Комисията трябва да бъде на паритетен принцип, като в нея влезе по един депутат от парламентарна група, включително един независим, разясни Ангел Найденов.

Той очерта основни акценти, по които трябва да се работи. Първо, да се проучи работата на земеделския министър Мирослав Найденов в качеството му на председател на управителния съвет на фонда.

Второ, да се провери с каква информация разполагат разследващите органи срещу министъра, за да започнат разследване срещу него.

От БСП се интересуват колко време е продължило подслушването му. Левицата иска да знае и какъв все пак е образователният ценз на Калина Илиева, както и длъжностната й характеристика, за да получи тя предложение за високия пост.

Комисията трябва да вземе решение и по отговорността на министър-председателя Бойко Борисов, чийто подпис в крайна сметка стои под назначението.

Oще по темата

Социалистите също така настояват да се проучи дали и от кого е оказван натиск за назначаването на младата земеделка.

„Трябва да бъде подчертана политическата отговорност – персонално на министър-председателя и на министъра на земеделието”, очерта основната цел на анкетната комисия Ангел Найденов.

„Разбирам тенденцията и желанието на управляващите да сатанизират Калина Илиева. Каква обаче е ролята на управителния съвет? Той се управлява от министъра, пряко.

Дали управителният съвет е заблуждавал Бойко Борисов, или обратно. Не трябва този скандал да стигне само до Калина Илиева”, даде тон Явор Гечев, който не е депутат, но е член на ръководството на социалистическата партия.

От БСП очакват анкетната комисия да си свърши работата за един месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Анонимен

преди 13 години

На калина бас държа че ще и се размине, щом германия няма да я съди чакай от нашия съд правосъдие .

104

Чапай

преди 13 години

Тази е Троянски кон поставена / внедрена от ЦК на БКП/БСП. Напълно нормално за комунистите...

103

Дрът Комсомолець

преди 13 години

Иначе казано:неависимо,че политиката и курваджилъка са първи братчеди - от всяка *** политик не става!

fallback