Снимка: БГНЕС

Изпълнителната комисия на ГЕРБ определи като недопустимо поведението на депутатите от партията, които в работно време отидоха на презентация на мобилни телефони след обещание, че ще получат по един скъп апарат като подарък.

Това решиха членовете на комисията, които заседаваха днес по казуса с 16-те народни представители.

Депутатите от ГЕРБ обаче няма да бъдат отлъчени от редиците на партията, а получиха „порицание“.

За тях остава само моралната отговорност, а комисията прие за достатъчно наказание реакцията на медиите и на обществото.

„Считаме, че поведението на тези депутати от ГЕРБ е недопустимо и е в разрез с ценностите и устава на парията“, коментира съпредседателят на партията Красимир Велчев.

Още по темата

По думите му осмината депутати от ГЕРБ осъзнават, че скандалът уронва и авторитета им, и авторитета на партията. Велчев обаче подчерта, че при повторно провинение съпартийците му ще бъдат наказани по-строго.

Изпълнителната комисия призова останалите партии, чиито народни представители присъстваха на въпросното мероприятие, да изложат публично своята позиция по случая.

Скандалът с 16-те народни представители избухна преди седмица след като журналисти под прикритие от bTV и „168 часа“ поканиха 38 депутати на представяне на луксозни GSM-и с обещанието, че всеки ще получи подарък – по един скъп апарат.

На поканата се отзоваха представители на почти всички парламентарно представени партии, които предпочетоха да отидат на събитието, вместо да присъстват на заседание в пленарната зала.

Само депутатите от „Синята коалиция“ не посетиха презентацията.

Малко след скандала премиерът Бойко Борисов каза, че се срамува от 16-те народни представители.

За казуса беше сезирана и комисията по парламентарна етика, но от там обявиха, че няма да се занимават с него, защото депутатите на практика не са взели нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase