Снимка: БГНЕС

Няколко минути вътрешният министър Цветан Цветанов чете пред депутатите СРС-та от разговора на лекарите от болницата в Горна Оряховица, от които недвусмислено става ясно, че те са знаели, че убиват бебе.

Дори в конкретния жесток случай не отсъства прословутият черен лекарски хумор и псувни по адрес на бебето й майка му. То се е родило 600 грама и в 24-тата седмица. Тоест трябвало е да се третира като човешко същество.

Вътрешният министър обясни, че СРС-тата са декласифицирани, но не оповести имената на лекарите в тях.

"Няма българин, който да не се нуждае от професионализма на лекарите. Всичко това минава през призмата, когато всеки един се придържа към Хипократовата клетва. Трябва да се даде шанс на всеки един, който е новороден", коментира Цветанов.

Докато чете СРС-тата, здравният министър Стефан Константинов се развълнува видимо и дори не успя да спре сълзите си в пленарната зала.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков обаче се обади от място, че СРС-тата и полицейщината нямат нищо общо.

"Ако вие не можете да си направите изводите какво се е случило в тази болница. Как едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс. Искам да ви пожелая само едно – да не ви се случи на вас и на ваши близки", заяви червеният депутат.

Още по темата

"Коментарът на докторите е, че тя (родилката – б.р.) е доста изнервена и агресивна от това, което се е случило", отвърна му Цветанов и допълни: "Сами разбирате, че невинаги можем да каним престъпниците на чаша вода или кафе. Държавата трябва да покаже характер".

Вицепремиерът заяви, че очаква реакция от депутатите от "Синята коалиция", които подкрепиха в декларация горнооряховските лекари.

На трибуната застана Ваньо Шарков.

"Не съм съгласен с това, че една лекарка с 36-годишен стаж, която няма връзка с това... един лекар да бъде събличан гол. С това не сме съгласни.

Хващайте ги, затваряйте ги, съдете ги. Но в крайна сметка не може да се постъпва по толкова груб начин с  тези хора”, аргументира позицията си той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase