Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Общинските съвети да не могат да приемат решения за взимане на дългосрочни кредити след изтичане на 39 месеца от встъпването им в длъжност, прие парламентът при окончателното гласуване на Бюджет 2011 г., приключило късно снощи.

Това на практика означава, че до местните избори през есента догодина общините биха могли да взимат само краткосрочни кредити, които обикновено не са за капиталови разходи.

Взимането на краткосрочни кредити от своя страна е разрешено само за общини, чийто годишен размер на плащанията по дълга, поет до края на 2010 г., не надвишава 15% от сбора от собствените приходи и изравнителната субсидия от държавата. Предишният таван на поемането на нови дългове от страна на общините беше до 25% от посочения показател.

Разрешение за допълнителен дълг над посочения или за допълнителна държавна субсидия над определената в бюджета общините могат да получат само с разрешение на министъра на финансите във връзка с определени проекти.

Посочените текстове са добавени в Закона за бюджета между първо и второ четене по предложение на депутати от ГЕРБ.

По време на дебатите в парламента депутати от опозицията се изказаха против посочените промени с аргумента, че по този начин се ограничава възможността на общините да финансират реализирането на инфраструктурни проекти, включително и такива по оперативни програми.

В бюджета за следващата година е определено още, че основната заплата за държавен служител, заемащ най-ниската длъжност по Закона за държавния служител, трябва да е минимум 335 лв.

Още новини от бюджет и финанси
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase