Снимка: БГНЕС
fallback

Отнемането на визата на Румен Петков няма нищо общо с ГЕРБ или вътрешната политика. Става дума за текущо криминално разследване, което касае и него,  и г-н Петков знае много добре защо му е отнета визата, заяви пред bTV посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

"Той бе привикан в посолството и му бе обяснено защо му се отнема визата. Той не отговаря на условията за виза според американското законодателство”, допълни той.

„Такова решение не вземаме лесно, много рядка мярка е и ние го правим на базата на анализи, и факти. Това няма нищо общо с министър Цветанов или Танов. Решенията, които ние сме взели, не са на базата на това, което казват политиците. Щяхме да отнемем визата дори и да нямаше обществена дискусия по темата”, каза още Джеймс Уорлик.

Посланикът увери още, че няма връзка между приемането на задържани лица от Гуантанамо в България и програмата за безвизов режим за САЩ.

Ние не се интересуваме от събирането на биометрични данни на български граждани, коментира още Уорлик във връзка с информацията, изнесена от сайта Уикилийкс.

"Отново искам да подчертая, че няма да говоря по конкретна директива или искане от нас, но по отношение на биометричните данни, не зная да ни е нареждано да събираме такива данни”, допълни той.

Относно корупцията посланик Уорлик заяви: "Мисля, че това, което ще откриете във всички тези телеграми е, че ние имаме едно здраво сътрудничество с българските служби. Телеграмите по принцип не се състоят от две изречение, а те са цялостни доклади. Ако изберете едно или две изречения, можете веднага да създадете сензационна история. Това, което ще откриете в тези телеграми, е същото което казвам на българските граждани. Не изваждайте конкретни фрази или изречения, а гледайте цялостната картина”.

Oще по темата

Разработили сме в здраво сътрудничество и то в области, където преди не се е работило, заяви посланикът, като уточни, че това са организираната престъпност и корупцията.

„Изнасянето на информацията в тези телеграми е престъпно деяние, което трябва да се преследва в САЩ. Хората, които оповестиха тази информация, са нарушили американското законодателство и заслужават да бъдат изправени в съда. Не в България, а в други страни, има хора, които са застрашени, тъй като тази информация е споделена гласно”, допълни Джеймс Уорлик.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

174

АЗ

преди 13 години

Не знам дали ще ни спрат нета, все пак телевизията, радиото и вестниците не са достатъчни за заливане с помия и промиване на мозъците.

173

АЗ

преди 13 години

Напротив, всички ние обичаме хамериканците. Гледаме американски филми, слушаме американска музика, пишем на английски (по възможност на латиница), имитираме американците във всяка глупост, козируваме им и т.н. Иначе на маса сме голяма работа. И много обичаме да лъжем, а после и да забравяме.

172

Уорлик

преди 13 години

А Уорлик знае ли защо американците са в АФганистан, където в тяхно присъствие производството на опиев мак, основно съставка на хероина, е станало стотици пъти в повече. А

fallback