Снимка: БГНЕС

БСП не стои зад “Цанков камък”, заяви в пернишкото село Рударци лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му договорът за мащабния градеж е бил сключен през 2003 г., когато социалистическата партия е била в опозиция.

Договорът се базира на междуправителствено споразумение, подписано от Симеон Сакскобургготски и австрийското правителство, посочи Станишев.


Според него след това изпълнението на контракта е нямало как да бъде спряно, защото страната ни е щяла да плаща обезщетения и компенсации по него. 

България ще понесе сериозни загуби, ако проектът АЕЦ "Белене" не се случи, каза още Станишев. Той подчерта, че проектът е изгоден за България и забавянето му води само до неговото оскъпяване. Според социалистическия лидер това е най-разработеният проект, получил одобрение от Европейската комисия още от предишния мандат и с доста свършени подготвителни работи.

Станишев очаква БСП да намери форма на партньорство с АБВ. Запитан за коментар относно ситуацията с Шенген, бившият премиер припомни, че е имало опити и в предишния мандат от някои европейски фактори за обвързване на механизма по правосъдие и вътрешни работи с Шенген. Те обаче бяха отбити с политически умения, похвали се Станишев. Червеният лидер коментира лаконично, че въпросът за охраната му се решава от НСО на базата на правилника на службата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase