Снимка: БГНЕС

Сърбия официално потвърди, че е заинтересована да участва в строителството на Атомната електроцентрала „Белене” като един от инвеститорите.

Това се казва в писмо на министър-председателя на Република Сърбия Мирко Цветкович до премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

В писмото си премиерът Цветкович изразява желанието на министерството на енергетиката на Република Сърбия да се запознае с документацията по проекта АЕЦ „Белене”, а компетентните органи на сръбската страна да вземат окончателно решение за участие в реализацията на обекта.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще предостави на сръбските си колеги необходимата информация в най-кратък срок, посочват още от МС.

Още преди две седмици сръбският енергиен министър Петър Шкундрич потвърди, че Сърбия е заинтересована да участва в изграждането на атомната централа заедно с България.

Още по темата

„Сърбия ще се опита да увеличи участието си в АЕЦ "Белене" от предложените 1-2% на най-малко 5%“, съобщи тогава сръбският вестник "Блиц".

Поканена за участие беше и Македония, а Хърватия отказа да участва в атомната ни електроцентрала.

България търси финансова подкрепа за втората си атомна централа от септември 2009 г., когато изгуби своя стратегически инвеститор – германската RWE.

Преди дни Българският енергиен холдинг избра консултант за проекта "Белене" – банката HSBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase