Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът Георги Първанов определи зараждащото се движение АБВ като коалиция на духа, лаборатория на нови алтернативни идеи, сбор от съмишленици, които търсят решение не от гледна точка на партийните идеологии.

В почти едночасовото си слово държавният глава остро разкритикува управлението на Бойко Борисов и определи опасенията на БСП, че ще разцепи партията като „смешен плач“.

Първанов отново повтори, че Бойко Борисов не се справя с кризата, но днес добави, че „кабинетът изглежда все така безпомощен“.

„Има дефицит на компетентност в настоящето управление. Лидерът не е длъжен да знае всичко, но той трябва да навлезе в материята, за да може да взема информирано решение. Незнанието и липсата на воля не трябва да се прикриват с измислени скандали. Има високомерен гневен патос, който може да стряска някого, но вече буди все повече насмешка“, категоричен бе Георги Първанов.

Според него твърдата ръка без умно и добро управление става рисково.

„Управлението не е бабаитлък, а ангажимент за решаване на проблемите“, каза още държавният глава.

Той беше категоричен, че има сериозна криза на управлението и по думите му не може „министър с манталитет на счетоводител“ (Симеон Дянков – бел. ред.) да формира визията за развитие, а с избирателния кодекс ГЕРБ да си осигуряват служебна победа.

„Необходима ни е здрава и добре уредена държава, силна, а не силова“, добави Първанов.

Според него правителството на ГЕРБ работи на парче, без визия и непрекъснато променя правилата.

В тази връзка той посочи, че ролята на АБВ е да стимулира дебат по основните проблеми, като целта е под светлината на прожекторите да се появят професионалистите, в които си струва да се инвестира.

И когато дойде времето за формиране на нов управленски екип, компетентните хора да се знаят, „а не да се търсят по кръстовища и тъмни кътчета“, подчерта държавният глава.

„Ние се обединяваме около идеята за едно възраждане на българската нация, което минава през помирението. АБВ е територия на историческия компромис“, заяви Първанов.

Oще по темата

Той подчерта, че в движението участват хора експерти, с различни позиции, доскорошни противници, което било исторически компромис между лявото и дясното.

„Нямаме нужда от нов ляв или десен проект, а от граждански проект, който да събере най-силното от дясното, лявото и центъра“, обясни още идеята на АБВ Георги Първанов.

Първанов категорично опроверга всички слухове, че ще разцепи БСП и обяви, че той никога не е разединявал, а е обединявал българския народ.

Той заговори за алтернативна икономическа политика, политическа култура и за възраждане на ценностите и българския език, като подчерта, че никога в българската политика не е използван такъв агресивен речник, което показвало слабост.

„Никой не иска провал на сегашното правителство. Въпросът обаче не е в това да изкара мандата, а трябва да има воля за неотложните реформи“, категоричен е Първанов.

Според него нямало нужда от замазване на проблемите и от фалшиво спокойствие, а от реален дебат извън партийните централи, както и да бъдат създадени клубове по места.

След словото си Георги Първанов обясни пред журналисти, че работата на държавния глава е да се занимава с политика.

Така той отговори на критиките, че участвайки в гражданското сдружение, АБВ вече не трябва да се нарича президент, и на искането на Волен Сидеров за импийчмънт.

„Някъде чух, май премиерът го каза, че президентът не може да се занимава с политика. Ако президентът не се занимава с политика, с какво се занимава. Това, че съм тук, и словото, което произнесох, надявам се не издава някаква боязливост", коментира държавният глава.

На въпрос АБВ ще участва ли в изборите, Първанов беше категоричен: „Такъв въпрос не е поставян. АБВ е гражданско сдружение".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

421

!

преди 13 години

Това Б в средата на абревиатурата от бракониер ли идва?

420

Анонимен

преди 13 години

Заглавието си е добро...Но дори и нищо да не прочета - видя ли ГОЦЕ НА СНИМКА,ЗНАЯ КАКВО ЩЕ КАЖЕ. Речника му е достъпен и до най-простия българин,защото е доста в ограничени граници. Говори,говори,говори...и НИЩО не казва...За това го разбират и ромите дори....

419

ГЛАС НАРОДЕН

преди 13 години

100% Гоце НЕ ни трябваш... Не искаме повече да опростяваме и оголяваме...ТОЧКА.

fallback