Комунистическата партия на България (КПБ) няма покана за участие в гражданската инициатива на президента Първанов. Това заяви пред Dnes.bg първият секретар на ЦК на КПБ Александър Паунов.

В момента Комунистическата партия на България е в "Коалиция за България", уточни Паунов.

По-скоро ми се вижда, че движението [на Първанов] е центристко. Просто се отваря доста сериозно политическото ветрило и загребва от една периферия, която не е чисто лява, коментира първият секретар на ЦК на КПБ.

Пред Dnes.bg Александър Паунов коментира и проблемите на актуалния политически живот в България:

Вижте, в България се търси винаги "спасителят". Не толкова ляво или дясно, колкото ["спасителят"]. Такъв "спасител" беше Симеон Втори, народът лудна по него, гласува – 50 % близо. След това се появи "спасителят" Бойко Борисов, коментира комунистът.

Хората не гласуват вече за дясно и ляво, хората гласуват за "спасители". Явява се някой с харизма, казва "Сега аз ще ви изведа тука от тая криза" и влиза по-навътре. Така че не виждам в лявото в момента такъв харизматичен човек като Бойко, който върви към тотален провал. Но сигурно ще се появи нов "месия" – до парламентарните избори има доста време. Защото президентските и местните са от друг характер, отбеляза Паунов.

В понеделник в интервю за Dnes.bg председателят на Земеделския народен съюз Стефан Личев разкри, че е имал разговор с Георги Първанов "преди около двайсетина дни".

Още по темата

Видяхме се в Смолян и там разговаряхме, на празника на града, разкри Личев в интервю за Dnes.bg.

Ако едно подобно движение тръгне наляво, то ние няма да бъдем там. Така че въпросът е наистина да има характер на алтернатива, която е еднакво отдалечена отляво и дясно, смята председателят на Земеделския народен съюз.

Мисля, че е крайно време да се създаде едно такова центристко движение, което малко да намали тази омраза и безумното противопоставяне на дясно и ляво. Въпросът е обаче какво ще представлява то и ако имаме някакви допирни точки с едно такова движение, може би ще започнем разговори, обясни председателят на Земеделския народен съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase