Снимка: БГНЕС

Преговорите на ниво руско и българско правителство по отношение на проекта АЕЦ "Белене" са напреднали, уточняват се последните параметри по неговото изграждане.

Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева в Горни Дъбник, където беше гост на честванията по повод 133 години от боевете край плевенското село, предаде Дарик.

"Заявявам със сигурност, че проектът "Белене" ще се състои", беше категорична тя. "За българското правителство беше изключително важно в този проект да участва европейски стратегически инвеститор, такъв вече почти сигурно има", каза още Цецка Цачева.

По думите й темата е била много сериозно дискутирана на работната вечеря при посещението на Ангела Меркел между канцлера на Германия и министър-председателя Бойко Борисов.

"След посещението на премиера Бойко Борисов в свободната държава Бавария вече имаме повече конкретика за наличието на европейски германски стратегически инвеститор", информира председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева подчерта, че това, което е важно да се знае за АЕЦ "Белене", е, че той ще е чувствително по-евтин като проект в сравнение с онези намерения, които имаше по време на предходното правителство на България.

Що се отнася до строителството на автомагистрала "Хемус", председателят на парламента изрази увереност, че до края на мандата на 41-вото народно събрание строителството ще е в ход. Това ще стане с европейски средства, защото е непосилно за бюджета на България към настоящия момент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase