Депутатите от "Атака" напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу решение на мнозинството. Причината е проектозаконът за провеждане на референдум за присъединяването на Турция към Европейския съюз. По тази тема избухна остър спор между ВМРО и хората на Волен Сидеров.

Първо, защото воеводите искат допитването да се случи тогава, когато Народното събрание трябва да реши дали евентуално да подкрепи Турция за ЕС, и второ, по начина на задаване на въпроса.

Инициативният комитет на ВМРО пита: "Против членството на Турция в ЕС ли сте?", а "Атака": "Съгласни ли сте Турция да се присъедини като държава членка към Европейския съюз?".

От ДПС очевидно са харесали повече въпроса на ВМРО, защото Четин Казак предложи проектът на Волен Сидеров да отпадне. Изненадващо парламентът се съгласи веднага.

"Не се учудвам, че петата колона на Турция в лицето на Четин Казак предложи да отпадне предложението за проект. Учудвам се, че ГЕРБ подкрепи искането на Четин Казак да отпадне проекта на решение", каза Волен Сидеров, преди да напусне залата заедно с групата си.

Другият спорен момент по законопроекта е свързан със законова дупка по отношение на събраната подписка на 330 000 души. Оказва се, че нейната автентичност не е проверена. Това би трябвало да направи ГРАО, но законът за допитване до народа не го изисква от дирекцията.

Още по темата

Затова днес парламентът обсъжда дали да поиска от ГРАО да извърши тази проверка. Според Асен Гагаузов обаче няма подобен прецедент до момента.

Народното събрание не би трябвало да задължава дирекцията да си свърши работата, изтъкна червеният депутат. Според бившия строителен министър ГРАО ще направи непредвидени разходи.

"Ние трябва да знаем при така действащия закон може ли Народното събрание да дебатира по същество. Моят отговор е не", отвърна обаче председателят на парламента Цецка Цачева.

"Ако няма 200 000 подписа на граждани с избирателни права, какво дебатираме ние", попита Цачева.

Според нея едва след като този юридически казус може да бъде решен, всяка от политическите сили може да изложи аргументите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase