Снимка: БГНЕС

България и Русия са постигнали сериозен прогрес в преговорите за газопровода "Южен поток",  съобщи шефът на руската компания "Газпром" Алексей Милер след среща с премиера Бойко Борисов.

По думите на Милер още през ноември ще бъде създадена съвместна компания, която ще е оператор на българския участък от газопровода.

В тази връзка следващата седмица ще бъде подписано споразумение за извършването на технико-икономическо проучване за българския участък от газопровода, след което започва съвместната работа по изготвянето му.

„Мога твърдо да кажа, че газопроводът ще бъде въведен в експлоатация и първият природен газ ще премине по него към Европа в края на 2015 г.“, посочи Милер.

По-рано Алексей Милер се срещна с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

"Разговорите с ръководството на „Газпром" вървят в посока как да се случи проектът „Южен поток" по-бързо, коментира Трайков.

Той уточни, че председателят на Съвета на директорите на съвместната  руско-българска компания за строежа на "Южен поток" ще бъде българин. Българската страна ще има и мнозинство в този Съвет на  директорите.

Трайков обясни, че тепърва предстоят преговори с "Газпром" за цените на газа по бъдещите договори, които влизат в сила от 2013 г.

Още по темата

Министърът допълни, че предоговаряне на сегашната цена може да се постигне само благодарение на добрата воля на "Газпром", както това се е случило през лятото.

Тогава България получи 4% отстъпка от цената за половината количества, доставяни в страната, със задна дата от 1 юли 2010 г.

Според Трайков шансовете да предоговорим други цени на газа са "все така добри".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase