Снимка: БГНЕС
fallback

Осигурителната вноска да се повиши с 3%, се договориха правителството и синдикатите.

2% от тях ще отидат за фонд "Пенсии" и 1% - за фонд "Безработица". Ще се криминализира укриването на осигурителни вноски. Ежегодно ще се повишават минималните осигурителни доходи.

Нарастването на вноската за пенсии с 3% са предложили синдикатите на днешното заседание на тристранния съвет за сътрудничество. Това съобщи по-рано днес Божидар Данев, председател на БСК.

Ако предложението на синдикалните организации бъде прието, пенсионната вноска ще се увеличи от 16 на 19%. Божидар Данев определи тази идея като луда, подобно и на другото предложение всички средства, които се получават при внасяне на здравни осигуровки - 2 млрд. и 600 млн. лева - да бъдат налети в нереформираната здравна система.

Ако тази промяна бъде одобрена, тя ще влезе в сила догодина.

"Непрекъснато мачкаме икономиката, за да наливаме пари в нереформирани системи, коментира още Данев, определяйки позицията на правителството като паника, която отстъпва пред уличния натиск.

Вторична рецесия е прогнозата на председателя на БСК, ако се приемат днешните предложения. Данев добави, че в здравеопазването само за администрация се отделят 40 млн. лева, а броят им е 5000.

На заседанието днес е присъствал и премиерът Борисов.

„От днес нататък ще направим така, че парите за здраве ще отиват за здраве”, каза министър-председателят Бойко Борисов, който отиде заедно с министъра на финансите Симеон Дянков на извънредния Национален съвет на Българския лекарски съюз.

Oще по темата
„Днес ще си говорим истината”, каза Бойко Борисов на лекарите. Той цитира стенограми от предните управляващи за това как се е вдигнала здравната осигуровка от 6 на 8% . От нея става ясно, че разликата до 8% е била резултат на стремежа парите да отидат в частни осигурителни, застрахователни дружества.

Той каза още, че ще изтегли зам. финансовия министър Владислав Горанов от надзорния съвет на НЗОК и тя ще бъде публично дружество. След като чуха тези думи, лекарите ръкопляскаха.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов каза, че парите, които те са поискали от правителството, са 205 млн. лева. Обещани са им 190 млн. лева до края на годината. Стана ясно, че лекарите са доволни от това.

Парите за здраве при 8% вноска са 2 млрд. 604 млн. Част от тези пари ще бъдат дадени за здравна карта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

270

sneja

преди 13 години

kolko harod 6te dojivee do tasi miserna pensia deto ne stiga samo sa hljab i mljako ,a kolko narod raboti po 5-10 god. bes trudovi dogovori v sivia sektor ,ne sa6toto te taka sa iskali a sajtoto njama6e pravitelstvo koeto da nakara tesi rabotodarteli da pla6tat sadaljenijata si kam horata i sindikatite go snaeha tova no i te sa v tasi igra.jalko sa tosi narod i Darjava ,dano se rodi edin Levski ta da poveded tosi narod i vseki da si plati sa ubiistvoto na tasi nacia.

269

Ели

преди 13 години

Това беше една от идеите на управляващите ,но нали се сещаш как сточиха на протести -митничари ,полицаи и данъчни.Никой не иска да му бъркат в джоба .Митничарите са свикнали да взимат ,както и част от полицаите. Заложено им е. А останалите търтеи -*** ? И тях носим на гърба си..........

268

Анонимен

преди 13 години

Има неточност в изписването на новината ----не е 3% , а е 3процентни пунктакоето има разлика , но нека някои икономист обясни

fallback