Снимка: БГНЕС

Назначаването на Стефан Константинов за министър на здравеопазването ще доведе до известно спадане на напрежението в лекарските среди, но той скоро ще стане жертва на собствените си колеги.

Това прогнозира вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Според него съсловната организация няма да спре да търси по-добро финансиране на болниците.

„От политическа гледна точка избирането на нов здравен министър вероятно е удар в десетката. Според мен обаче Лекарският съюз жертва още един лидер, защото той за кратко време ще последва съдбата на тези министри, които си отидоха“, коментира Кокалов.

Още по темата

По думите му бъдещият министър няма административен опит, но в случая решаващи за извършване на реформата в здравеопазването са финансовата и политическата подкрепа от всички партии и широко съгласие в обществото.

Иван Кокалов каза, че Анна-Мария Борисова се е оказала без тази подкрепа, а в такава ситуация всеки министър е обречен на неуспех.

От началото на реформата през годините експериментите в сферата на здравеопазването се трупат един върху друг. На фона на това има безпаричие в болниците, диспропорции в заплащането на медицинските кадри, а НЗОК сега фактически се управлява от финансовия министър, смята вицепрезидентът на КНСБ.

По думите му е необходимо широко съгласие в обществото за промени в законодателството и за финансирането в здравеопазването. Необходими са и конкретни и надхвърлящи мандата на управляващите действия, а не „написана на коляно концепция от днес за утре“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase