Снимка: БГНЕС

Европейската комисия определи като неприемливи думите на български министър, който заяви, че ромската общност е инкубатор, който генерира престъпност, предаде АФП.

„Трябва да се направи много сериозен анализ на проблемите с ромите, защото тези среди са инкубатор за генериране на престъпност”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за „24 часа” в навечерието на еднодневно посещение в Брюксел в понеделник.

Още по темата

Запитана дали Брюксел по принцип приема заклеймяване на цяла етническа група като криминогенна, говорителката на комисията Пиа Аренкилде Хансен каза: „Можем да бъдем много кратки – отговорът е „не”.

"В последните 20 г. в различните неправителствени организации са влезли много пари, но нищо не е направено, само виждаме вече, че има ромски босове, които живеят в едни разкошни палати, а гетата на основната част от ромите се разширяват", посочи още Цветанов в интервюто. 

В България ромите, които наброяват около 700 хиляди, или 10% от населението, живеят в крайна бедност, отбелязва още АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase