Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
fallback

В проектобюджета за 2011-та година е предвидено държавният дълг да достигне 14 милиарда лева. Към края на тази година задълженията на държавата няма да надминат 10 милиарда.

Така, на практика, правителството ще поиска от парламента да му позволи да вземе заем от още 4 милиарда за попълване на дупки през следващата бюджетна година.

„Такава е политиката по време на излизане от криза. Това е най-добрият начин България да излезе от кризата без да увеличава данъците, така че бизнесът да върви”, разясни пред журналисти идеята си финансовият министър Симеон Дянков.

Той се похвали, че страната ни е една от малкото държави в Европа, които по време на криза не са увеличили данъците.

„Това за мен е много важно да се запази”, заяви вицепремиерът.

На въпрос дали можем да си позволим да покрием дълг от 14 милиарда, Дянков отговори:

„Въпрос на финансиране. Това е горна рамка. И в бюджет 2010 е било заложено взимане на заеми. Проверете, ще се окаже, че сме взели под ¼ от това.”

Вицепремиерът обаче не каза нищо за размера на лихвите по новия заем. Защото според анализатори международните финансови институции гледат с лошо око на увеличаването на държавния дълг.

Това неминуемо ще се отрази и на процентът, който следващите поколения ще връщат, предупреждават експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

794

Благо

преди 13 години

Този Дянков дали си вярва, а? Защото само вече кръглите *** му вярват? Нали държавният дълг беше достигнал 30 милиарда евро, как изведнъж сега е 10 млрд.Да не би Дянков за една година да го е намалил? Просто да отстъпи носта на някой кадърен икономист, защото после става много зле.....

793

Бонго

преди 13 години

Заем няма да ни оправи. Истината е в бартера!!!

792

бг

преди 13 години

ако бяхте платили на частният сектор, можеше и да стане нещо. сега така става още по-лошо. Защо бе, дянка, не плати на фирмите навреме? не знаеш ли че колкото повече стискаш дупето, толко по-голем ти влиза накрая ?!

fallback