Петър Москов. Снимка: БГНЕС

ДСБ предупреди, че може да оттегли подкрепата си за ГЕРБ, ако „антиреформистките сили вземат връх”.

Ултиматумът постави Петър Москов и първо ще бъде приложен при  гласуването на бюджета на НЗОК за следващата година.

Москов предупреди, че партията му няма да го подкрепи, ако продължава практиката с парите за здравеопазване да се крепи фискът.

„Това е категоричната ни позиция. На това трябва да се сложи край. Направи го тройната коалиция, претендиращата за дясна партия, ГЕРБ продължава да го прави. Смисълът на здравната вноска е всеки един от нас да има право на лечение”.

В подкрепа на тезата Радан Кънев представи друга сметка. Всяко българско семейство плаща годишно по 500 лева вследствие на увеличаването на здравната вноска с 2%. Аргументът, с който преди две години тройната коалиция я увеличи от 6 на 8%, беше, че тези пари ще се харчат за реформи.

Това обаче не се е случило, въпреки че правителството има на разположение 1 милиард лева, натрупани по този начин, посочи Кънев.

„Не приемаме пари, които се събират от гражданите под страх, че няма да получат здравна помощ, да бъдат харчени за друга цел”, категорични са тъмносините.

Липсата на реформа през последните няколко месеца поставя правителството пред избора дали ще колабира финансирането на държавата или здравеопазването.

„Дотук се стигна, защото не се слушаме”, посочи Петър Москов.

Иван Костов вече бил обяснил какво може да се постигне, ако има воля за реформи – в периода 1997–2001 година БВП се е повишил два пъти, средният осигурителен доход – 3 пъти, а пенсиите са скочили 5 пъти.

Според ДСБ сега в България има много сериозни настроения за реформи, защото хората са осъзнали, че без тях няма излизане от кризата.

„Приказката, че караме ГЕРБ да прави неща, за да губи популярност, е фалшива”, увери Москов и допълни, че ДСБ е единствената реформистка партия в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase