Снимка: БГНЕС

Колапсът в здравеопазването, провалът на антикризисните мерки на правителството и замразените доходи на българите – това са трите възможни теми за вот на недоверие към правителството, които БСП обмисля.

От Движението за права и свободи също имат готовност за започване на консултации по вота още тази седмица, каза на пресконференция председателят на левицата Сергей Станишев.

„Отговорността за всички действия на правителството носи премиерът, така че ГЕРБ да не се опитва да играе сценката за добрите и лошите ченгета – за лошите Дянков и Борисова, които не отпускат средства за здравеопазването, и за добрия Борисов“, заяви той.

По думите му не може премиерът да се крие зад провалите на един или друг министър, защото той дава санкцията за действията на министрите.

Още по темата

Станишев определи вота на недоверие като ясна разделителна линия между тези, които подкрепят управлението и опозицията, визирайки Синята коалиция и РЗС.

”Не може да се правиш на опозиция и да не подкрепяш такъв вот, това означава, че тези парламентарни групи носят цялата тежест за управлението днес”, заяви той.

Според Станишев здравеопазването е в колапс, българите обедняват все по-бързо, а опитите за антикризисна политика на кабинета не са сработили, а същевременно всеки ден идват данни за икономически растеж в страните от Европейския съюз.

"Един от най-големите проблеми е отсъствието на дългосрочна визия за развитие на отделните сектори в държавата", допълни депутатът от "Коалиция за България" Ангел Найденов.

Помолен да коментира заявката от страна на ДПС да се търсят механизми за отстраняването на финансовия министър Симеон Дянков, БСП лидерът отбеляза, че най-чистата форма за това е вот на недоверие към кабинета.

„Министър Дянков е една от основните ни мишени, защото е един от авторите на реформата в здравеопазването и във висшето образование и науката“, допълни Станишев.

От БСП настояват да бъдат осигурени допълнителни 205 млн. лева за здравеопазване, както и за актуализация на бюджета на здравната каса и на Министерството на здравеопазването.

Според левицата правителството трябва да предложи план за спасяване на лечебните заведения от несъстоятелност, за да се спре изтичането на медицински специалисти от страната.

В допълнение Сергей Станишев прогнозира нулев или отрицателен растеж за 2010 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase