Явор Гечев Снимка: БГНЕС

Българското кисело мляко ще бъде убито, алармираха от младежкото обединение на БСП.

Разработеният проект за държавен стандарт за родното кисело мляко изменя рецептата за него, прави го по-сладко и по-трайно и допуска влагането на сухо мляко, категорични са червените.

Председателят на младежката организация на социалистите Явор Гечев отбеляза, че държавният стандарт от 1982 г. е автентичен и не бива да се отменя от новия.

Още по темата
15 юли 2010 14:50
В стария стандарт е заложено киселото мляко да се приготвя само от прясно мляко и закваска – две млечнокисели бактерии – лактобациликус булгарикус, която дава киселия вкус, и стрептококус термофилус, т.нар. сладка бактерия.

В стария стандарт съотношението на двете бактерии е 1:2 през зимата и 1:4 през лятото, а в новия скача до 1:10 в полза на сладката бактерия. Така според стария стандарт трайността на киселото мляко е само 3 до 5 дни, а според сега разработените критерии – до 20 дни.

"След този стандарт автентичният вкус на киселото мляко може би ще го има само някъде в Япония", прогнозира Гечев.

Новият стандарт позволявал и вкарването на сухо мляко. Социалистите се опасяват, че ще ядем фуражно сухо мляко, което се внася на ниски цени в страната. Обезмасленото сухо мляко на Запад се използва и за фуражи и няма гаранция дали няма да го ядем в киселото мляко, и то стандартизирано, посочи Гечев.

"Предлагаме на министър Мирослав Найденов този стандарт да си го кръсти „Стара гора“, „Стара планина“ или просто „Шменти капели“, допълни той.

Червените младежи искат и оставката на шефката на фонд „Земеделие“ Калина Илиева.

"Тя няма капка експертен капацитет. Колкото по-бързо се махне, толкова по-добре. Освен това дипломата й не отговаря на заеманата от нея длъжност", аргументира се Явор Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase