Натискът срещу Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ) от страна на ДСБ е директен натиск срещу звено от изпълнителната власт, свързано със сигурността.

Така председателят на комисията Цвета Маркова коментира за БТА изнесените по-рано днес тъмносини твърдения за финансови нарушения и злоупотреба с власт, заради които те дават ДКСИ на главния прокурор.

Според нея обезпокояващото в случая е, че този политически натиск идва след извършените проверки и изготвените доклади на Министерския съвет, на Държавния финансов контрол и на Сметната палата.

"Не искам да допускам, че с тези си действия ДСБ се опитва да разклати устоите на правовия ред и сигурността у нас", каза Цвета Маркова.

Тя смята, че нещата са поставени и на лична основа.

"Става дума за форма, вероятно на вендета, за това, че със създаването на ДКСИ през 2002 г. беше закрита комисията по досиетата на Методи Андреев", каза тя.

Шефката на ДКСИ заяви, че не се притеснява от сигнала до главния прокурор и обеща пълно съдействие.

Тя обаче изрази опасения, че в рамките на този процес може да бъде оказан политически натиск и върху правителството за закриване на комисията.

Още по темата

Маркова опроверга твърденията на Иван Иванов и Методи Андреев за злоупотреби при преустройството на сградата на ДКСИ на 7-и км на бул. "Цариградско шосе" в столицата. 

"Тя е проектирана за 35 млн. и 900 хил. лв., а е изпълнена към момента за 24 млн. лв", съобщи още председателят на комисията.

По повод твърденията, че грифът "поверително" е неправомерно сложен под резултатите от одита в ДКСИ, Цвета Маркова заяви, че това е направено от проверяващия – финансовия контрол.

Цвета Маркова отрече също да се ползва и с протекции "отгоре".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase