Снимка: БГНЕС

С три гласа "за" – на Димо Гауров (Синята коалиция), Николай Коцев (ГЕРБ) и Валентин Николов (Атака) – комисията за борба с корупцията в НС реши да изпрати преписката за консултантските договори на Ахмед Доган за проекта "Цанков камък" във Върховния административен съд (ВАС).

Преди това депутатът Камен Костадинов се опита да убеди депутатите в невинността на своя лидер или поне да отложат заседанието на комисията за след лятото, но не успя.

Още по темата

Според него не е извършена цялостна проверка по случая, не е бил направен анализ как са се движили държавните поръчки на "Минстрой холдинг" преди и след 2005 година, когато Ахмед Доган и ДПС стават мандатоносител.

Костадинов посочи, че договорните отношения за консултантска дейност на Ахмед Доган са преди 2005 година.

Димо Гяуров обясни, че към Ахмед Доган и Института за строителство и минна дейност е била отправена покана да предоставят информация за резултатите от консултантската дейност на лидера на ДПС.

След като те не са го направили, Гяуров е останал с впечатлението, че няма такива резултати.

Не 1,5 млн., а близо 2 милиона лева е прибрал лидерът на ДПС Ахмед Доган като консултант.

Точната сума е 1 955 830 лв., или 1 млн. евро. Тя е платена по четири договора за изграждането на хидроенергийните проекти “Цанков камък”, “Доспат”, каскадата “Горна Арда” и язовир “Тунджа”. 

Това става ясно от доклада на парламентарната комисия "Антимафия".

От няколко дни се разгръща мащабна манипулация, която цели да се радикализира ситуацията около казуса с преписката за конфликт на интереси, свързана с Ахмед Доган, коментира доклада дясната ръка на Сокола – Лютви Местан.

Според него и вчерашното, и днешното заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси са били в нарушение както на парламентарния правилник, така и на вътрешните правила за работа на комисията.

По думите му казусът отдавна е пренесен от полето на юридическите аргументи в полето на "чистата, но мръсна политика". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase