Снимка: БГНЕС
fallback

„Царят каза: Извини се на Милен за яхтата, иначе правителството ще падне“.

Това разкрива в интервю за в. „24 часа" премиерът Бойко Борисов. С този пример той отговори на въпроса дали като главен секретар на МВР се е сблъсквал с липсата политическа воля – МВР иска да прави нещо, но не му дават отгоре.

„Веднага давам най-известния случай, заради който си подадох оставката. Значи имаш контрабандист №1 Иван Тодоров – Доктора, имаш финансов министър, парламентарен шеф, транспортен министър и перач на пари Амигото. Играят карти на яхта в Монако и гледат заедно състезания."

Не можеш да кажеш, че тези хора случайно са се събрали там. Като отидох при тогавашния премиер и докладвах всичко, думите му бяха: "Ами трябва да им се извиниш, защото иначе ще падне правителството".

Аз отидох и си дадох оставката, обяснява Борисов за т.нар. яхтен скандал.

Яхтеният скандал избухна през 2003 г., след като в медиите бяха публикувани снимки, на които тогавашният финансов министър Милен Велчев, министърът на транспорта Пламен Петров и депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски са на яхта в Монако заедно с Иван Тодоров – Доктора. Според една от версиите снимките са намерени от НСБОП в колата на Доктора при разследване на атентата срещу него, извършен на 18 април 2003 г.

След бурна реакция от страна на засегнатите, тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов подаде оставка. По-късно това направи и финансовият министър Милен Велчев, но и двете оставки не бяха приети.

„Имаше изказване на Иван Тодоров, че това пожарникарче първо ще го свалят, после ще го бият. Ето това е липса на политическа воля. Ако това сега на мен ми го докладват, не дай Боже, да ми се случи, всички по веригата незабавно ще бъдат най-малкото отстранени и възложено разследване кой им е платил билета, защо са там, случайно ли е, как са се организирали, кой ги е завел. Защото има и версия, че е случайност, подведени са. Разследване до края. Ето един случай, защото е известен на медиите", допълва премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

338

хихи

преди 13 години

иначе се обръщам към Него с Ваше Величество...а ние ги ядеме кюфтаците с колчета :-)

337

заКОН

преди 13 години

Като не искате да е така - мажуритарни избори и единна власт, а не да влезнат 6 партии и да излезнат 15!Докато не се ПРИНУДЯТ "управляващите" да се смени изборната система, няма да последва нищо повече от 3-4 "глави" и остатъчен пълнеж, който слуша главчовците!Всичко друго е следствие ;)

336

заКОН

преди 13 години

КОлко и да се жалват някой, истината е една - народа не е народ!ДКОНСТИТУЦИЯ на Република БългарияГлава първаОСНОВНИ НАЧАЛАЧл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

fallback