Снимка: БГНЕС
fallback

"Изпълняваме ангажимента да върнем доверието на ЕК в България и това е много ясно посочено в доклада на Европейската комисия", каза в МС днес премиерът Бойко Борисов.

Той коментира доклада на Европейската комисията до Европейския парламент и до Съвета на Европа относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Борисов благодари на ЕК за доклада и каза, че в България се приемат всички забележки и препоръки. Още следващата седмица ще бъде приет план как тези препоръки да бъдат изпълнени, каза Борисов.

Oще по темата

"От 1 януари 2011 година трябва да заработят специализираните съдилища. Специализираните състави се толерират изключително много от страна на ЕК", каза премиерът.

"България приема много амбициозно препоръките на ЕК", заяви Бойко Борисов. Той подчерта че в доклада се посочва че "в България се е появил силен устрем за реформа и има силна воля за реформа в съдебната власт".

Премиерът цитира откъси от доклада на ЕК, които се отнасят за съдебната система, съдебната практика и законодателството.

Борисов препоръча на съдебната система внимателно да прочетат доклада и да се съобразят с неговите препоръки. "България трябва да укрепи дейността на т.нар. "комисия Кушлев", която се занимава с отнемане на имущество придобито по престъпен начин.

Високо се оценява от ЕК, решението ни докладите на ОЛАФ да се използват в българския съд", посочи премиерът. Ще увеличим щата на Агенцията за обществени поръчки с още 20 бройки, каза Борисов.

"Другата седмица ще бъде разработен план, който ще мине през МС за законопроектите, необходими за изпълнение на препоръките в доклада на ЕК, каза още премиерът.

"Самата изпълнителна власт е установила проблеми в Закона за обществените поръчки и затова в срок от три месеца ще бъде направен нов закон", каза Борисов.

Вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов посочи, че трябва да продължи реформата в полицията.

Помолен да коментира предложението на Лазар Груев докладът да не се използва за война на институциите, премиерът препоръча на председателя на ВКС Лазар Груев да напише на ЕК, за това, с което е съгласен или пък не е съгласен в доклада и да даде своите предложения.

"Те самите са като гузен негонен бяга - ами то така се чете от всички. Магистратите тегнат като воденичен камък върху народа. Нека те да бъдат любезни и да си кажат.

Точно тези хора, които най-малко си бяха свършили работата, според доклада, бяха тези, които си получиха 13 и 14 заплата", каза Борисов.

"За да се изпълнят някои от препоръките на ЕК са необходими повече пари, които ще влязат в проектобюджета за 2011 година", каза вицепремиерът министър на финансите Симеон Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

До всички критици :)

преди 13 години

Много рядко чета коментарите, но винаги съм се чудел какво работят тези дето хулят и се оплакват тук. И защо вместо да си губят времето с безсмилено писане на коментари не вземат да поработят нещо, да свършат някоя работа. Ще си помогнат финансово и няма да се оплакват че са зле. А за управлението на държавата да мислят тези, на които това им е работата.

78

Елизабет

преди 13 години

Браво Бойко,браво Цецо!Само така се действа.Иначе всичко се превърна в слободия.Обаче как ще се озаптят ***-не знам.Носиме ги на гърба си с всичко.Не им е длъжна държавата,както и на никого.

77

Анонимен

преди 13 години

Борисов: В България се приемат всички забележки и препоръки Борисов, тея забележки са като в казрмата - приемаш, няма къде да ходиш.....

fallback