„Очевидно е най-добрият доклад, който сме получавали в последните няколко години“, е коментарът на главния прокурор Борис Велчев за публикуваните днес заключения на Брюксел.

Докладът бил ясно доказателство, че механизмът за сътрудничество дава резултати.

„Мисля, че днес правителството има основания да се гордее с този доклад“, заяви Велчев и поздрави премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и правосъдния министър Маргарита Попова за огромните усилия, които са положили.

Велчев отбеляза, че макар и оценяван като положителен, докладът съдържа не малко забележки към прокуратурата. Самият факт, че т.нар. механизъм на сътрудничество продължава, означава, че не всичко е свършено.

Велчев за пореден път отбеляза, че подкрепя идеята за създаване на специализирана магистратура за противодействие на организираната престъпност, препоръчана и в доклада.

Обвинител № 1 намира за основателна препоръката прокуратурата да потърси по-широк подход към престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС и да се анализира евентуална връзка между тях и организираната престъпност. По този въпрос се работело бавно, но устойчиво с надеждата догодина вече да има по-мащабни разследвания.

Следвайки съвета на ЕК, прокуратурата ще се обърне към експерти от съюза, които да помогнат за цялостен анализ на дейността на обвинението.

Борис Велчев не приема като упрек констатацията за "неохота от страна на прокуратурата да започва разследвания въз основа на очевидни сигнали“.

Самият той настоявал да се работи така, че прокуратурата да не губи време в дълги проверки, които често дублират разследвания, а да бъде активна и по-често сама да поема инициативата.

Относно констатацията за ниски присъди заради споразумения с прокуратурата Велчев заяви, че това е част от българското законодателство.

„Това, че споразуменията като цяло са полезни, не означава, че всяко споразумение е необходимо и полезно“. За пример главният прокурор даде последната присъда на Димитър Желязков – Митьо Очите, която наскоро той лично обжалва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase