Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров показно изгони екип на на турската национална телевизия ТРТ от площада пред храм-паметника  „Св. Александър Невски".

Екипът обикаля 9 държави от региона, откъдето излъчва преки предавания. В 37 преки включвания водещите показват историческите забележителности, местната култура и съвременния облик на най-големите балкански градове.

Разгневеният лидер на „Атака" обаче махна турското знаме от репортерската маса на екипа и запита какво би се случило, ако българин постави българското знаме на централно място в Турция.

Преди това Волен Сидеров заклейми „Бултюрк" – организация на изселници от България в Турция, която прави социологическо проучване сред населението на градове с преобладаващо мюсюлманско вероизповедание дали искат населените места, в които живеят, да носят арабско-турски имена.

Той вече е информирал ДАНС и смята по темата да разговаря с премиера Бойко Борисов, защото според него това е провокация към българската национална идентичност.

Представителите на „Бултюрк“ правят проучване в осем български града със смесено население с въпроси като "Искате ли възстановяване на старите турски имена на градове и местности в България?", дали България се е отказала от асимилаторската си политика или как биха искали да бъде погребан мюсюлманин с християнски имена.  

„Трябва да се изясни има ли покана и ако има, откъде идва тя, за да има поне морална присъда за това“, коментира Волен Сидеров.

Лидерът на „Атака“ иска ясно становище по въпросите какво се крие зад тази организация и защо тя действа със съдействието на турската държава.

Според него това било поредната провокация срещу българската национална идентичност след създаването на отоманска партия, искането на мюсюлманките да се снимат за лични документи със забрадки и случая с научния колектив, който по думите му е фалшифицирал историята и е обявил, че не е имало клане в Батак и Априлско въстание.

Излъчването на турските сериали също било част от пропагандата, която показва Турция като светска държава.

Според Сидеров анкетите се провеждат вече няколко дни, а снощи с влак представители на „Бултюрк" вече са пристигнали в София.

От „Атака" обявиха, че са готови и за граждански протести срещу подобни явления.

"Бултюрк" е организация, създадена е през 2003 г. Неин лидер е професорът по ортопедия в болницата "Чапа" Хаяти Дурмаз.

Организацията е подготвила 50 въпроса в анонимна анкета. Анкетата ще бъде попълнена в Русе, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Кърджали, Хасково и Смолян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase