Снимка: БГНЕС

Изпълнителната комисия на ГЕРБ прие оставката на Лъчезар Иванов, съобщиха от партията.

“ИК на ПП ГЕРБ, след като се запозна с писмо на г-н Лъчезар Иванов относно оттеглянето му като заместник-председател на Народното събрание и ръководител на градската организация на ПП ГЕРБ – София, с оглед на създалата се ситуация през последните няколко дни вследствие на изяви на г-н Иванов, и обаждания по този случай в Централата на ПП ГЕРБ, на основание чл. 36 от Устава на ПП ГЕРБ, взе следното решение:

Приема изложените в писмото мотиви, като счита, че г-н Лъчезар Иванов прави това в интерес на Народното събрание и ПП ГЕРБ“, се посочва в решението на Изпълнителната комисия.

Тази сутрин Иванов подаде оставката си като зам.-председател на НС и като шеф на градската организация на ГЕРБ след разразилия се скандал с ходатайстването за негов приятел митничар и опита му да спре разследващ репортаж.

Същевременно председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви от парламентарната трибуна, че Иванов е подал оставка.

Според правилника за организацията и дейността на Народното събрание, когато депутат подаде по собствено желание оставка, то тя не се подлага на гласуване в пленарната зала.

“Разговарях с г-н Иванов, че напрежението, което се създаде около него, се отразява пряко на партията и е правилно да си подаде оставката от всички длъжности, които заема”, обяви премиерът Бойко Борисов по повод скандала със зам.-председателя на парламента Лъчезар Иванов.

Министър-председателят бе категоричен, че Иванов няма да бъде изключван от редиците на партия ГЕРБ.

Малко по-рано вътрешният министър Цветан Цветанов уточни, че на този етап провинилият се политик остава депутат в парламента.

“Самата постъпка, която днес показа Лъчезар Иванов, е нещо, което не се е случвало досега в българския политически живот”, допълни вицепремиерът и похвали Иванов, че е разбрал грешката си.

По думите на вътрешния министър е абсолютно недопустимо лобирането за митнически служител, но все пак няма никакви вреди, които са настъпили предвид неговото обаждане.

“Това, което е най-важното, е, че Лъчезар осъзнава грешката си и депозира оставка като председател на парламента и като шеф на софийската структура на ПП ГЕРБ”, посочи Цветанов.

Той бе категоричен, че само и единствено Ваньо Танов е вземал всички решения по назначаването на служители в митницата.

Още по темата

Същевременно от "Коалиция за България" призоваха Лъчезар Иванов да си подаде оставка и като председател на парламентарната комисия по здравеопазване, и като депутат “заради натрупали се скандали около него”.

“Като е започнал с оставките – да продължи докрай”, заяви червеният депутат Антон Кутев и припомни случая с пътуването на Иванов до САЩ заедно с бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев на разноски на неправителствени организации. 

За оставката на Лъчезар Иванов призоваха и от ДПС.

Според Христо Бисеров най-вероятно Иванов изчаква “разкритията на комисията във връзка с т.нар. наркопоправка”, за да си подаде оставката и като председател на здравната комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase