Строежът на АЕЦ "Белене". Снимка: БГНЕС

Първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков пристига на посещение в България за преговори по изгражането на газопровода „Южен поток” и строежа на АЕЦ „Белене”.

В петък премиерите на двете страни Владимир Путин и Бойко Борисов са обсъдили в телефонен разговор реализацията на големите енергийни проекти.

Двамата са се договорили Зубков да посети София за детайлни преговори по тези теми.

Посещението на първия вицепремиер на Русия идва в момент, в който българското правителство дава противоречиви сигнали за бъдещето на съвместните енергийни проекти.

Още по темата

След като дойде на власт през лятото на 2009 година Бойко Борисов обяви, че България спира съвместните проекти с Русия – АЕЦ "Белене" и "Южен поток", за да се справи с договорите на своите предшественици.

През юни българският премиер каза, че страната отказва да работи заедно с Русия и Гърция по проекта за газопровода Бургас-Александруполис и замразява изграждането на атомната електроцентрала.

Дни по-късно обаче той се коригира и уточни, че окончателното решение за тези два проекта все още не е взето и предстои внимателен анализ на икономическото състояние и екологичните рискове.

В неделя министър-председателят заяви, че има много добър диалог с руския си колега Владимир Путин, който го разбира много по-добре от политиците от опозицията.

По думите му между двете държави ще има взаимноизгодни разговори в областта на енергетиката, а България ще търси начини за намаляването на цената на природния газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase