Снимка: БГНЕС

Яне Янев твърди, че управляващите притискат представители на прокуратурата и съдебната система, които не изпълняват политическите им поръчки.

„В изпълнителната власт селективно се изваждат схеми и далавери на определени магистрати, които не могат да бъдат заставени да правораздават в полза на определени политици”, заяви Янев.

Лидерът на РЗС поиска от Висшия съдебен съвет, „като е казал „А”, да стигне до „Я” и да разкрие всички корумпирани в системата.

Според депутата някои прокурори са се превърнали в „пожарникари, изпълняващи поръчките на Борисов и Цветанов, без да се съобразяват с никакви законови правила”.

Естествено, Яне Янев не спомена имена, но увери, че ще го направи веднага след като излезе докладът на Европейската комисия за съдебната система. Според него някои от прокурорите вече осъзнават и съжаляват, че са се поддали на натиска на ГЕРБ.

Янев, за чиято партия се твърдеше, че е близка до бившето ръководство на ДАНС, хвърли още една бомба, за която не представи доказателства.

Според него бившият шеф на българското ФБР Петко Сертов е бил подложен на натиск, за да подаде оставката си. Тя е била написана предварително, а той просто е сложил подписа си, при това не в кабинета на министър-председателя, който по закон му е шеф, а в този на вътрешния министър.

„Това е долнопробна полицейщина, която трябва веднъж завинаги да бъде прекратена”, обави Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase