Снимка: БГНЕС
fallback

136 народни представители отхвърлиха ветото на президента върху Закона за радиото и телевизията. Държавният глава се противопостави на намаляването на състава на Съвета за електронни медии от 9 на 5 членове.

Квотата на Георги Първанов в настоящия СЕМ е от четирима представители. Новият закон обаче я намалява наполовина.

Преди седмици президентът мотивира ветото си с аргумента, че ако членовете на СЕМ са прекалено малко, може да не успяват да изпълняват задълженията си.

Голямото възражение на Първанов беше, че се правят „персонални закони”. Мотивите на президента срещу промените в закона дадоха старт и на другата, по-голяма тема – за свободата на медиите в България.

Oще по темата

Нищо от това обаче не влезе в днешните дебати на Народното събрание. Председателят на медийната комисия Даниела Петрова изчете мотивите на президента и след това съобщи становището – препоръчва се на залата да го отхвърли.

Това даде основание на Лютви Местан от ДПС да говори 15 минути по тона, който е зададен на дебата.

„Нито един аргумент в защита на законопроекта, нито един аргумент срещу тезите на държавния глава”, посочи Местан. Според него мнозинството води политика на силата, знаейки, че има необходимите 121 гласа.

„Когато менталните съображения ги няма, ги замествате с физически”, обяви депутатът от ДПС от трибуната.

Петрова обаче му отговори, че ако е присъствал на заседанията на ресорната й комисия, е щял да се запознае с всички аргументи „за” и „против” ветото на президента.

„Не можем да търсим права там, където ние не си изпълняваме задълженията”, върна репликата депутатката от ГЕРБ.

Петър Курумбашев от "Коалиция за България" опита да засегне по-големия въпрос – за свободата на медиите. Според него управляващите се колебаят между два типа медийна демокрация.

Единият е тип Силвио Берлускони – имаше си медии, те те отразяват добре.

Вторият обаче бил тип Уго Чавес. Там няма нужда да имаш частни медии, защото държавните вършат същата работа.

Местан отново се намеси и определи отхвърлянето на президентското вето като недостойно и грозно. Според него се създава опасен прецедент всички следващи управляващи да сменят преди изтичането на мандата им членове на регулаторни органи. Единият от тях е назначен само преди 5 месеца, посочи депутатът.

В крайна сметка ветото подкрепиха само 39 народни представители, въпреки че опозицията разполага с почти два пъти повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Хммм

преди 13 години

Какво толкова лоши Ви е направил президента... Той ли приема смешни закони всеки ден, които правят живота Ви все по-мизерен?Тези, които сте писали "отиваш си", "долу Гоце" поне се обосновете и пишете защо сте стигнали до този извод?!

54

БАЧКАТОР

преди 13 години

Е хубаво де айде избори до дупка от догодина почват:)))))) айде да ви видим прехваленото гоце каква ще я свърши..а и друго пише се "убедени" а не "obedeni".Ти драги не само че не си бил никога гербер ами съм почти сигурен че не си и българин.Познах ли?

53

ГЕРБаджия

преди 13 години

Гоцееее, отиваш си!

fallback