Снимка: БГНЕС

Президентът наложи вето върху промените в Закона за радио и телевизия, с които се намалява броят на членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Държавният глава оспорва аргумента за оптимизация на работата на съвета.

"Парите, които ще бъдат икономисани от намаляването на членовете, можели да се спестят от оптимизация на техническите служби. Броят на членовете на СЕМ трябва да е такъв, че да гарантира обективност и недопускане на корупция", мотивира ветото си Първанов.

"Ако са прекалено малко, може да не успяват да изпълняват задълженията си", смята той.

Още по темата

Голямото му възражение обаче е срещу правенето на "персонални закони", както го нарича в мотивите си държавният глава.

Практически броят на членовете на СЕМ се намалява с въвеждането на ограничение за втори последователен мандат. Това означава, че всеки от тях, който е втори мандат в съвета, го напуска с влизането на закона в сила.

"Само преди пет месеца, изпълнявайки изискванията на закона, назначих нов член на СЕМ, без да имам възможността да предвидя, че парламентарното мнозинство ще въведе нови изисквания за назначаване и ще ги приложи към заварения случай. Така по същество Народното събрание със закон прекратява действието на издадения от мен указ", пише президентът.

Според него в правовите държави ограниченията се прилагат занапред, а не към завареното положение.

Разпоредбите могат да влязат в противоречие и с решение на Конституционния съд, че предсрочно прекратяване на мандат не може да е следствие на субективни интерпретации, а на обективни факти или оставка.

Принципно мандатите се обезсмислят, ако всяко ново парламентарно мнозинство чрез подходящи изменения може да ги прекратява.

Георги Първанов оспорва и решението с жребий да се определи кои членове от квотите на НС и на президента ще напуснат съвета.

"Жребият не може да променя или подменя волята, изразена от държавен орган при осъществяване на неговите правомощия", контрира президентът.

Той смята също, че с новите разпоредби се допуска различно третиране при идентични случаи – сравнението е с начина, по който беше намален броят на членовете на Комисията за регулиране на съобщенията.

В края на мотивите си Първанов припомня, че това е третото изменение на Закона за радио и телевизия в рамките на шест месеца, което "издава липсата на ясна политика" и е "далеч от стандартите за предвидим законодателен процес".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase