Снимка: БГНЕС
fallback

Независимо от препоръката, че висшите училища могат да вдигат таксите за студентите до една втора от издръжката на всеки студент, следствие актуализацията на бюджета за 2010 година, Сергей Игнатов не очаква, че те ще го направят.

Това каза той днес по време на обсъждането на актуализацията на бюджета за тази година на МОМН на заседание на парламентарната комисия по образование.

Игнатов даде за пример Софийския университет, откъдето са подали предложение за намаляване на таксите, за да бъдат конкурентни в привличането на студенти за следващата учебна година.

В своето изложение за промените в Закона за държавния бюджет Игнатов съобщи, че общото намаление на разходите за бюджета за 2010 година на образователното ведомство се препоръчва да е в размер на 7.7%, а общото намаление ще бъде с 29 млн. и 900 хил. лева.

Планирано е да няма намаление на разходите за училищата, а за всички останали сектори то ще бъде с 20%. Намаляването ще засегне също агенциите и звената, които се финансират от бюджета на МОМН.

Намаляват се също средствата, предвидени в държавния бюджет, за финансиране на програмите за развитието на средното образование с 49 млн. лева.

Открита е обаче схемата по ОП “Регионално развитие” за подобряване на енергийната ефективност от 40 млн. евро. Бюджетът на БАН също се намалява с 20%.

Всички депутати, включително и опозицията, най-вероятно ще гласуват орязания бюджет за образование и наука без особен ентусиазъм.

Най-критичен остана Лютви Местан от ПГ на ДПС, според който образованието явно не е приоритет за страната. “Ако говорим за приоритет на България като страна членка на Европейския съюз, би трябвало да търсим аргументите да не се орязват разходите за образование в стратегията “Европа 2020”.

Твърдението му, че по време на криза трябва да се инвестира в образование и наука не бе подкрепено от аргументи с какви средства и откъде да стане това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

horus

преди 13 години

Твърдението му, че по време на криза трябва да се инвестира в образование и наука не бе подкрепено от аргументи с какви средства и откъде да стане това - *** КОМУНИСТИ - РЕЖЕ СЕ ОТ АРМИЯТА КОЯТО ***. САМО ЧЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ ВИНАГИ ЩЕ *** ПАРИТЕ ЗА НАУКАТА, А ЩЕ ПРАЩАМЕ КРЕТЕНЧЕТА ДА ТРУПАТ ПАРИЦИ В ИРАК И АФГАНИСТАН

30

БЪЛГАРИН

преди 13 години

ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПРИЛИЧАТ НА "ПРАСЕТО В ***, КОЕТО ИСКА ДА ЗАХАПИ НЕРАЗЦЕПЕНАТА ТИКВА".....!? АМИ ТАКА Е КОГАТО БЪРЗО СМЕ СЕ ИЗУЧИЛИ ИЛИ КУПИЛИ ДИПЛОМИТЕ.

29

manuelche

преди 13 години

Инан, нищо не съм разбрала. Факт е, че базата на НБУ е добре поддържана, има компютърни зали, има дори и климатици, ти да видиш. Колко от таксите отиват за това - не знам. Видимо е, че някаква част от тях отива. В прехваления Софийски обаче е скръб, въпреки че таксите на някои специалности почват да гонят тези на НБУ. Не може всяка година таксата ми да е с поне 40 лева отгоре и да ми викат "Няма пари".

fallback