Снимка: БГНЕС
fallback

Парламентарната група на Коалиция за България внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционни текстове от новия Наказателно-процесуален кодекс.

Под документа стоят подписите на 60 депутати, като възраженията на социалистите се отнасят до няколко поправки направени в НПК преди по-малко от месец.

Според опозицията два от параграфите на приетите промени в НПК са в противоречие с конституционни норми.

Други два пък не съответстват с международни договори, по които държавата ни е страна.

Dnes.bg припомня, че в началото на април президентът Георги Първанов върна отделни текстове от НПК, отнасящи се до възможността съдията или прокурорът по делото да назначават резервен защитник, дори подсъдимият да не е съгласен с избора, както и до опцията осъдителната присъда да се основава само на данните от СРС и показания на анонимен свидетел.

Oще по темата

На 21 април със 131 гласа депутатите отхвърлиха ветото на президента Георги Първанов на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

След продължили близо 3 часа дебати народните представители решиха да гласуват закона във вида, в който го одобриха окончателно на 25 март.

Последва ответна президентска реакция и Първанов поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционни текстове от Наказателнопроцесуалния кодекс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

БАЧКАТОР

преди 13 години

ПРОМЕНИТЕ В НПК СА В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

54

аполо

преди 13 години

ЗАЩТО НЕ СЕ ЗАПИТАМЕ ЗАЩТО ПРАВИТЕЛСТВАТА НИ НЯМАТ ИНТЕРЕСДА СЪЗДАВАТ ЗДРАВИ ЗАКОНИ В ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД....КОИ КИТУВА ЖИВОТА НИ И КОЙ НИ МАНИПУЛИРА ....

53

Аз

преди 13 години

ОПРЕДЕЛЕНО - ДА!

fallback