Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът Георги Първанов поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционни текстове от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Oще по темата

Президентът настоява разпоредбите да бъдат обявени и за несъответстващи на конкретни норми от Европейската конвенция за защита правата на човека и Международния пакт за граждански и политически права.

Става въпрос за текстовете, според които съдията или прокурорът по дадено дело ще могат да назначават резервен адвокат, както и до опцията осъдителната присъда да се постановява въз основа на данни от СРС и показания на анонимен свидетел.

Първанов се обръща към конституционните съдии, след като миналата седмица Народното събрание отхвърли ветото, което той наложи върху НПК.

Тогава след продължили близо 3 часа дебати и със 131 гласа на депутатите от ГЕРБ, АТАКА и част от Синята коалиция законът остана в първоначалния си вид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

НЛО-нср

преди 14 години

А ПЪРВАНОВ МОЖЕ ЛИ ДА ДАДЕ ОБЯСНЕНИЕ ПРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА СИСТЕМА ЗА СИГОРНОСТ КОЯТО СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ТОРМОЗ И ГЕНЕРАЛИТЕ НЕ СА ХОРАТА КОЙТО ДА РАЗПОЛАГАТ С ЖИВОТА НА ХОРАТА.НЕКА КАЖЕ ЗАЩО ИМАТЕ ГМО А НЕ ПРИЗНАВАТЕ НЛО.КОЛЕГИ МВР НЕ СПИ СЪОБРАЗЯВАЙТЕ СЕ ЗАЩОТО ЦЕЦКО КОМБАЙНЕРА Е ТРЪГНАЛ НА ЖЪТВА .ИЗВИНЯВАМЕ СЕ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ НО ВСЕКИ НЕКА СИ ПОНЕСЕ СВОЯТ КРЪСТ-МИСТЪР БОРИСОВ Е ПРАВ НО ГО ПОДВЕЖДАТ ОТ МВР И МО.

69

Наблюдател №1

преди 14 години

Не само, че ще се появи изкушение, но редовно ще се злоупотребява! Всеки, който не е удобен с нещо, ще може да бъде затворен, а "свидетели", особенно анонимни, винаги ще се намерят. А може и да се открият в полицейските управления нови длъжности - анонимни свидетели, за да са винаги под ръка, а и да са професионалисти, че да не се дънят лесно в съдебните зали...

68

Батко Пламен

преди 14 години

По-скоро на базата на НПК да дадат Гоце на съд!

fallback